Читај ми!

Британске базе затворене за САД

Велика Британија не сматра да треба предузети војне ударе на Иран, кажу из Даунинг стрита, чиме су потврђени наводи листа "Гардијан" да је Лондон одбио да одобри Вашингтону коришћење британских база у евенуталном нападу на Иран.

Портпарол британског премијера Дејвид Камерона рекао је да Лондон, у овом тренутку, не жели да предузима војне ударе на Техеран. Тиме је потврђен извештај који је објавио Гардијан, а у коме се наводи да Велика Британија није подржала планове САД да користи њене базе у евентуалном нападу на Иран.

"Не верујемо да је војна акција прави избор у супротстављању Ирану, иако су све опције још на столу. Желимо да дамо времена санкцијама које су почеле да дају ефекта", истакао је портпарол.

Гардијан је навео да су дошли до информација да су америчке дипломате лобирале око употребе британске базе на Кипру, као и дозволе да полећу и слећу са база на острву Асенсион у Атлантику и Дијего Гарсија у Индијском океану. 

Ипак, из Даунинг стрита наводе да блиско сарађују са САД у вези коришћења база, али и напомињу да сада није тренутак за такву акцију.

Британски премијер верује да оштре санкције предузете против Ирана дају резултата у слабљењу Ирана и потпиривању јавног незадовољства, као и да би војна акција имала потпуно супротан ефекат који би подстакао Иранце да подрже централну власт.

Израел и Запад сматрају да Иран покушава да развије и направи нуклеарно оружје, али се њихови приступи разликују.

Израелски званичници су већ неколико пута позивали да се предузму војне акције против Техерана, док њихови западни савезници сматрају да су санкције за сада довољне.

Из Техерана поручују да је нуклеарни програм усмерен у потпуности за цивилну и енергетску употребу.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи