Читај ми!

Амнести: Прекомерна употреба силе у ЕУ

Људи који мирно протестују против мера штедње у земљама ЕУ бивају претучени, изударани, рањени гуменим мецима и сузавцем, саопштио "Амнести интернешенел". Организација тражи од европских влада да спроведу истраге о овим кршењима људских права.

Организација "Амнести интернешенел" критиковала је претерану употребу силе над демонстрантима који у ЕУ протестују због строгих мера штедње и тражила од европских влада да спроведу истраге о овим кршењима људских права.

Људи који мирно протестују у земљама чланицама ЕУ бивају претучени, изударани, рањени гуменим мецима и сузавцем, а оваква претерана употреба силе није истражена и кажњена, објавио је "Амнести" на свом сајту.

Та организација за људска права, са седиштем у Лондону, критиковала је и хапшења демонстраната и новинара и спречавње њиховог приступа медицинској помоћи.

"Амнести" је тражио од европских влада да спроведу истраге поводом ових кршења људских права и спрече да се то поново догоди. Организација је навела и неколико примера кршења људских права у Букурешту, Мадриду и Атини.

"Полиција је одговорна за безбедност грађана, закон и ред. Али, они имају и одговорност да свакоме на територији у њиховој надлежности омогуће да има право на мирно окупљање", изјавио је координатор "Амнестија" за Европу и Централну Азију Фотис Филипоу.

Он је додао да владе морају јасно рећи и поновити да полиција може користити силу само када је то апсолутно неопходно и увести стриктне инструкције о употреби средстава која могу бити смртоносна попут сузавца, водених топова и гумених метака.

"Будући да је све више протеста, владе полицији морају јасно ставити до знања да неће бити толерисане злоупотребе и да ће све жалбе о полицијској бруталности бити адекватно истражене, а одговорни сносити последице", истакао је он.

Филипоу је приметио да полиција, која је често највидљивија рука државе, мора ходати танком линијом између заштите права на слободу окупљања и очувања јавог реда и мира.

"Они то могу да раде са успехом, ако поштују постојеће међународне стандарде и правила о добром поступању када обезбеђују демонстрације", закључио је он.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи