Читај ми!

Када избије пожар у згради не користите лифт и степениште - за трагедију довољна два удаха дима

Два велика пожара у београдским зградама догодила су се за само 48 сата. Командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Драган Миковић изјавио је за РТС да сваки отворен пламен представља опасност, упозоривши да по избијању пожара станари не користе лифт и степенице јер у таквим ситуацијама постају димњаци. Судски вештак Драган Стевановић указује да је најчешћи узрок пожара неправилно коришћење инсталација, као и да често људи страдају током сна услед развоја токсичних гасова.

Две особе страдале су у пожару у стану у београдском Скојевском насељу на општини Раковица, а комшије су за РТС рекле да се пре пожара чула екслозија, као и да сумњају на плин или клима-уређај. 

Драган Миковић, гостујући у Београдској хроници, рекао је да су екипе у Раковици затекле пожар у разбукталој фази, односно већ је избио на терасу.

"Сваки отворен пламен је опасан. Иде и сезона слава, треба да обратимо пажњу и на славске свеће, потом Нова године, прскалице, петарде", указује Миковић.

Најбезбедније остати у стану

Миковић упозорава да када пожар избије у згради, станари никада не користе лифт, нити степенице - јер постају димњаци.

"Ако живимо у згради и нисмо непосредно угрожени од пламена, треба да останемо у становима, те да поквашене крпе ставимо испод врата и удаљимо се што даље од улазних врата, односно где је пожар. Треба да позовемо ватрогасце на 193 да им јавимо да се налазимо у стану", објашњава Миковић.

Према његовим речима, људи су у таквим ситуацијама најбезбеднији у становима ако нису угрожени директно од пламена и дима.

"Доста људи настрада на степенишном простору када покушавају да сиђу. Два до три удаха дима и човек буде ошамућен и падне", указује Миковић.

Шта су узорци

Говорећи о употреби противпожарних апарата, Миковић напомиње да су веома ефикасни, поготово са почетним пожарима.

Судски вештак Драган Стевановић пак објашњава за РТС да је узрок пожара најчешће неправилно коришћење електричних инсталација, као и да има случајева лошег извођења и надзора.

"Људи не страдају само од опекотина и ватре, већ и развоја токсичних гасова због којих, поготово у сну, изгубе живот", каже Стевановић, који препоручује детекторе дима и гаса.

Напомиње и да инспектори МУП-а треба да контролишу да ли зграде имају противпожарне апарате, које треба на сваких шест месец да конролишу контролна тела, односно правни субјекти.

"Именовани управник треба да зове правне субјекте да контролишу апарате", истиче Стевановић.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи