Читај ми!

Чамац на сувом чува децу

Руководство јапанског обданишта на обали мора, поучено прошлогодишњом трагедијом на североистоку земље, уложило 100.000 евра у специјалне херметички затворене чамце како би заштитило децу од евентуалног налета цунамија. Чамци примају по шездесеторо деце и биће постављени на сувом, у дворишту обданишта, како би деца могла одмах да буду склоњена.

Обданиште у јапанском граду Хамамацуу на обали Пацифичког океана определило се на несвакидашњу меру како би заштитило децу од евентуалног наиласка цунамија. Руководство обданишта, које у свом саставу има и јаслице, те тренутно чува 108 малишана, купило је два специјална бродска чамца за спасавање укупне вредности 100.000 евра и поставило их у двориште.

Чамци, који су првобитно конструисани у сврху спасавања путника прекоокеанских бродова, изгледају као метални ковчези и могу да буду потпуно херметички затворени тако да не пропусте ни кап воде, захваљујући чему могу да спасу животе и при налету огромног цунамија висине неколико десетина метара, јавља јапанска телевизија ТБС.

Чамци примају по шездесеторо деце и направљени су тако да могу да поднесу пад са висине од неколико десетина метара, врате се у исправни положај након превртања у води и остану на површини чак и у случају да се у трупу направи рупа.

Зидови, подови и плафон изнутра су обложени меканим материјалима који апсорбују ударац, а за децу су предвиђени и шлемови и појасеви за спасавање. Поред тога, чамци имају и мини-оставу за чување залиха хране.

Дечји живот нема цену

Обданиште "Сазанка" у граду Хамамацуу, префектура Шизуока, налази се на 400 метара од мора, у трусном подручју у којем се већ више од деценије очекује удар мега земљотреса који би могао да проузрокује велики цунами и однесе неколико десетина хиљада живота.

Најновије симулације показују да би Хамамацу, који се налази у средишњем делу главног Јапанског острва Хоншу, на око сат времена вожње од Нагоје, могао да погоди цунами висине од око 14 метара у случају да оближњи подморски расед захвати снажан земљотрес.

Руководство обданишта изјавило је да су вежбе евакуације показале да деци треба 20 минута да стигну до најближе високе зграде што може бити недовољно брзо, а да пројекције трошкова за изградњу неког ближег безбедног објекта наговештавају да би такав подухват коштао неколико стотина хиљада, ако не и милион евра. 

Директорка Јошизуми Андо рекла је да су је мучили снимци наиласка цунамија који је прошле године у региону Тохоку однео животе око 19.500 људи, те прогутао неколико школа и обданишта.

Она је изјавила да јој је прва мисао била да за децу купи мини-подморницу која би била постављена у дворишту и могла да урони у надолазеће таласе, али да су јој током консултација стручњаци ставили до знања да би безбедније и реалистичније било купити пловило које може да остане на површини.

"Пет милиона јена (педесет хиљада евра) за један једини чамац, како би се спасли у случају несреће која се можда никад неће десити, јесте много новца, поготово за обданиште, али дечји животи немају цену", рекла је директора тог вртића.

Компанија "Њишиефу" из префектуре Јамагучи, која производи бродске чамце за спасавање, сада размишља да даље побољша и прилагоди свој производ за потребе деце и понуди га другим школама и обдаништима у приобалним подручјима.

Чак 80 одсто укупне јапанске популације живи у ближем или даљем приобаљу највећег острва Хоншу, чији је североисток 11. марта прошле године опустошио гигантски цунами који је на појединим местима достигао 40 метара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи