Читај ми!

Чекајући нову катастрофу

Научници престижног Токијског универзитета процењују да јапанској престоници у наредних неколико година прети разоран земљотрес. Власти у Токију већ годинама спроводе вежбе и позивају грађане да обезбеде трајну храну, флаширану воду, батеријске лампе и остале корисне уређаје за случај катастрофалног земљотреса.

Стручњаци са Сеизмолошког института Токијског универзитета прорачунали су да постоји 70 одсто шанси да ће јапанску престоницу у наредне четири године погодити разоран земљотрес од око седам степени Рихтерове скале са епицентром непосредно испод града, преносе јапански медији.

Са протоком времена вероватноћа удара расте, па научници најугледнијег јапанског универзитета сматрају готово извесним да ће се такав земљотрес десити најкасније у наредних 30 година.

Њихов статистички прорачун базира се на обрасцу и снази потреса који су забележени након прошлогодишњег великог земљотреса, као и на осматрању покрета тектонских плоча испод источног дела земље.

Око 700 удара забележено је у Јапану после изузетно снажног земљотреса од девет степени Рихтера који је погодио источни и североисточни део земље 11. марта прошле године узрокујући смрт шест особа у самом Токију, али, индиректно, и погибију преко 20.000 људи у региону Тохоку чији је обални појас преплавио гигантски цунами.

Јапански научници тврде да је тај земљотрес проузроковао стварање нове и тектонски нестабилне зоне, дужине 500 и ширине 200 километара и да му је претходило две године мањих удара које су постепено довели до клизања тектонских плоча и накупљања огромне енергије.

Јапански медији, такође, преносе да се у потезу од префектуре Ивате, 400 километара североисточно од Токија, до полуострва Изу, стотинак километара југоисточно од главног града, фреквенција земљотреса од прошлог марта до сада повећала просечно 30 до 40 пута.

У томе управо предњачи поменуто полуострво са чак 66 пута више потреса него што је то било пре кобног мартовског дана 2011. године када је цунами прогутао 20.000 људи и уништио нуклеарну централу "Фукушима 1".

Припреме већ почеле 

Власти у Токију већ годинама спроводе вежбе и позивају становништво да обезбеди трајну храну, флаширану воду, радио-апарате, батеријске лампе, генераторе и остале корисне уређаје за случај катастрофалног земљотреса који би, зависно од доба дана, могао по њиховим проценама да усмрти између 5.000 и 10.000 људи.

До сада се очекивало да би највећу опасност по Токио и околину, где живи више од 30 милиона људи, могао да представља удар са епицентром у области Токаи, јужно од града, где се већ неколико деценија предвиђа земљотрес катастрофалних размера.

Међутим, стручњаци са Токијског универзитета упозоравају да је прошлогодишњи земљотрес на североистоку земље променио тектонске услове и сеизмолошку активност плоча испод престонице, те да је сада могућност да епицентар буде испод саме престонице већа него раније.

Последњи катастрофални земљотрес задесио је Токио 1923. године када је погинуло више од 100.000 људи, многи од њих у пожарима који су уследили након удара. Тада је већи део објеката у јапанској престоници био направљен од дрвета, па се пожар, у комбинацији са снажним ветровима, проширио веома брзо.

Пожари су и данас велика брига за власти и грађане у Токију и околини, будући да највећи број електричних каблова у јапанским насељима није закопан под земљу, већ виси са бандера и зграда, што представља велики ризик по животе и сметњу ватрогасним колима и спасиоцима који треба да приђу оштећеним зградама.

Јапан, међутим, одликују најстрожи стандарди градње када је у питању отпорност на ударе, као и бројна технолошка решења у области конструкције и материјала, тако да се сматра да би земљотрес снаге седам степени у овој далекоисточној земљи проузроковао осетно мање последице него у државама које се не придржавају таквих стандарда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи