Крагујевац, завршена Летња школа урбанизма

Крагујевац је био домаћин међународног научно-стручног скупа 11. Летње школе урбанизма, у оквиру које су стручњаци из урбанизма и просторног планирања разматрали теме из области планских основа, урбане политике и конкретне примене закона о планирању и изградњи и закона о државном премеру.

Овогодишња Међународна летња школа урбанизма окупила је у Крагујевцу око 300 стручњаке из Србије и земаља у окружењу, познате урбанисте, геодете, просторне планере.

"Неимари, архитекте, грађевинари и урбанисти од памтивека исписују једну посебну историјску цивилизацију у простору да би наша генерација, наше доба наставило тај непрекидни низ, урбанистичким промишљанима", каже Недељко Тењовић, изасланик председника Републике Србије Томислава Николић.

"Да би надахнутост архитеката, умеће неимара и креација урбаниста, биле ваљано испраћене, свака правно уређена држава мора тај цивилизацијски ток да испрати законима и прописима. Без ваљане регулативе", нагласио је Тењовић, "озбиљно посвећене урбанистичким питањима и проблемима, питањима катастра, држава не би могла да оствари један од својих основних задатака, да обезбеди услове за живот својих грађана и да води адекватну бригу о насељима било да је реч о селу, граду или метрополи".

Размењена су искуства урбаниста из развијених земаља и домаћих стручњака, драгоцена за нашу земљу која примењује нови закон о планирању и изградњи, који између осталог предвиђа рок за издавање грађевинске дозволе за 28 дана.

Крагујевац је међу првима почео примену прописа и успешно их спроводи. Од 1. марта, од када се
примењује нови Закон, у Крагујевцу су поднета 33 захтева за издавање грађевинске дозволе. До сада је решено 25,  а и остали ће бити решени у року.

"Инвеститори су задовољни променама, сматрају да је мало службеника који раде обиман посао и да се предуго чека на документацију јавних предузећа. Процедура била бржа уколико би документацију прибављали инвеститори," каже Мирослав Брковић, инвеститор из Крагујевца.

"Новим прописима задовољни су и у локалној самоуправи. Уколико инвеститор прикупи потребну документацију, рок од 28 дана за издавање грађевинске дозволе је чак и комотан", истиче Верољуб Трифуновић, члан Градског Већа.

"Спорост јавних предузећа у издавању докумантације биће ређена електронским повезивањем управе и јавних предузећа, носиоца јавних овлашћења", наглашава Трифуновић.

"Један од проблема је непостојање планова детаљне регулације, али већина локалних самоуправа
нема средстава, и мораће да их предвиди у буџетима за наредну годину," додаје Верољуб Трифуновић.

Циљ нових прописа је да скрати рок за издавање грађевинских дозвола, што је одвано пракса у развијеним земљама. Проблем, међутим није добити грађевинску дозволу за 28 дана на једном шалтеру, истиче, Душан Минић, председник Удружења урбаниста Србије.

Он је додао да је тешко прибавити обимну документацију за шта треба обићи много шалтера, а нови прописи би, како каже, требало да реше те проблеме.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару