Читај ми!

Факултативно учење бугарског језика

Димитровград је центар бугарске националне мањине у Србији. Иако су имали могућност да бирају на ком ће језику њихова деца похађати наставу, већина родитеља у Димитровграду одлучила се за наставу на српском и факултативно учење бугарског језика.

Са уџбеницима немају проблема, а на часовима бугарског на креативан начин изучавају и културно наслеђе бугарске.

Часове бугарског језика ученици Основне школе "Христо Ботев* у Димитровграду имају два пута недељно. Уџбенике за предмет бугарски језик са елементима националне културе, обезбеђују
Министарство просвете Републике Србије и Национални савет Бугара, а издајеЗавод за уџбенике и наставна средства из Београда.

"Имамо нове уџбеника. Прође неколико година, изађе нова читанка, радна свеска, граматика са интересантним текстовима. Често стављамо акценат и на традицију бугарску", каже Албена Готев, наставница бугарског језика.

У Димитровграду се више од 95 одсто родитеља изјаснило да им деца похађају наставу на српском језику, а да бугарски уче факултативно.

"То јесте предмет који је од посебног интереса за нашу локалну заједницу и уз изјаву наше локалне заједнице и Националног савета бигарске нациолане мањине, практично ми овај предмет имамо као предмет од посебног значаја за школу и средину у факлултативном делу школског програма", каже директорка основне школе "Христо Ботев" Катарина Симеонов.

Недавно се у овој школи боравили филолози са Софијског универзитета, који су били изузетно задовољни планом и програмом рада, као и уџбеницима и лектиром. С обзиром да је штампање нискотиражних уџбеника скупо, школска библиотека позајмљује књиге ђацима, који их користе и враћају за следеће генерације ђака.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару