Читај ми!

Виртуелни матичар за дијаспору

Грађани из 107 општина Србије који живе у иностранству убудуће изводе из матичних књига и уверење о држављанству добиће на кућну адресу, и то за 15 дана од подношења електронског захтева преко веб-портала града Лесковца.

Уместо да ангажују рођаке, пријатеље или Агенцију грађани из 107 општина Србије који живе у иностранству убудуће изводе из матичних књига рођених, умрлих и венчаних и уверења о држављанству добиће на кућну адресу за 15 дана од подношења електронског захтева преко веб портала града Лесковца.

Апликацију-Виртуелни матичар за дијаспору израдио је и бесплатно уступио граду лесковачки већник, информатичар Срећко Стаменковић.

Захваљујући овој апликацији наши људи у дијаспори уштедеће и време и новац за добијање извода из матичних књига и уверење о држављанству. Многи су ове документе плаћали од 50 до 150 евра, од сада ће их коштати пет до десет пута јефтиније.

"Наши грађани у дијаспори ће плаћати таксе које су законом прописане, административну таксу и накнаду трошкова само што ће њихови трошкови бити увећани за трошкове доставе", каже Наташа Миленковић, Услужни центар Лесковац.

Изводе из матичних књига рођених, умрлих и венчаних достављаће се грађанима из 103 општине у Србији које су у централном регистру док ће уверење о држављанству моћи уз помоћ овог сервиса да добију само рођени у Лесковцу и још четири општине са Косова и Метохије.

"Они који нису сигурни где им се налази документ који траже или имају проблеме око плаћања могу да електронски или позивањем кол центра града Лесковца поставе питања", каже Сања Здравковић, начелница Услужног центра у Лесковцу.

Лакше и брже до докумената и до најудаљенијих земаља света на велико задовољство наших грађана.

"То ће јако значити свима нама, јер ионако сви они који су у Лесковцу и уопште у земљи имају проблема са администрацијом, а онда можете замислите како је нама који смо ван земље", каже др Сања Ђорђевић Станковић из Љубљане.

Задовољство је још веће, јер је град Лесковац овај сервис, који кошта од 300 до 800 хиљада динара, добио бесплатно. Инжењеру информационих технологија, Срећку Стеменковићу, градском већнику требало је месец дана за израду ове апликације.

"Хтео сам да дам неки допринос граду и да оставим свој печат док сам на овој функцији и док овде радим и желим максимално да помогнем развоју ове електронске управе, јер се тиме бавим", каже Срећко Стаменковић, аутор апликације.

За који дан Срећко уводи још једну новину. Систем 48, где ће Лесковчани моћи путем веб портала, или уз помоћ андроид апликације да пријаве комунални проблем, а надлежне службе биће у обавези да одговоре у року од два дана.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару