Читај ми!

"Још увек возим"

После саобраћајне незгоде у којој је повредио кичму, Славиша Савић из Шапца, не може више да хода. У оквиру кампање "Још увек возим" пренео је своје искуство будућим возачима, са жељом да се нешто слично никоме више не догоди.

Са 17 година Славиша Савић, био је као и сви његови вршњаци. Сањао је да постане машински инжењер, имао много жеља и планова. После саобраћајне незгоде у Славишином и животу његове породице, ништа више није било исто.

"Због младости, неискуства и превелике брзине, не поседовања возачке дозволе и трке са другом који је возио други аутобомил, десила ми се незгода. Тај један тренутак који је можда трајао пар секунди, можда и краће, променио је читав мој живот", каже Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.

Славиша није имао ни очеву дозволу да то вече седне у аутомобил. Није везао појас и није поштовао ограничење брзине. Операција је трајала 4,5 сата, седам дана ничега се није сећао. Због повреде кичме, 23 године је у инвалидским колицима.

"Као будући возач, приметила сам да је у саобраћају веома битан сваки моменат, веома је битна пажња и усредсређеност. Управо један тренутак може да буде од пресудног значаја да ли ће неко сутра изаћи из неке просторије или аута у колицима или на ногама", каже Верица Ђапановић, будући возач.

Ношењем такозваних "Пијаних наочара" које симулирају ефекте утицаја алкохола на организам, будући возачи су могли да се увере колико видно поље може да се изобличи.

"Могу да ходам, али не видим ништа", каже Милан Куралија, будући возач.

Чланови Удружења параплегичара у просеку су имали 22 године када им се догодила саобраћајна незгода. Едукација је само један од начина да се нежељене последице спрече.

"Оно што је карактеристично је да се у државама са традициојом безбедности саобраћаја управо оваква предавања користе како би се променила свест и променило понашање, како би будући возачи као и учесници у саобраћају схватили зашто је важно да се понашају исправно", каже директор Агенције за безбедност саобраћаја Милан Божовић.

Најчешћи узрок саобраћајних незгода је људски фактор. Више од 15 одсто удеса, изазвали су млади возачи.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару