Нови почетак

Шесторо штићеника са интелектуалним и менталним потешкоћама Установе "Гвозден Јованчићевић" из Великог Поповца уселило се у адаптирану кућу у Великом Градишту где ће, уз помоћ подршке асистената Центра за социјални рад, први пут започети самосталан живот.

Тешко ћете срести особе које више воле људе и које имају више жеље за радом од Марине Маринковић и њених цимера са којима се из Установе за особе са интелектуалним тешкоћама у Великом Поповцу уселила у адаптирану кућу у Великом Градишту.

Њих шесторо, у својим тридесетим и четрдесетим годинама, први пут започињу самосталан живот.

"Сазнали смо за ово још пре неког времена и сваким даном је жеља постојала већа. Тако да се ниједног момента нисмо двоумили да ли бисмо остали тамо или бисмо дошли овамо", усхићено говори Марина Маринковић, нова Градиштанка.

Далибор Белашић радује се упознавању нових људи, нових комшија, а нада се да ће у Великом Градишту, када се већ осамостаљује, пронаћи и љубав.

Кућу је Установи за одрасле и старије "Гвозден Јованчићевић" у Великом Поповцу оставила породица Станисављевић, чији је син такође био њен корисник.

Нове Градиштанце повремено ће обилазити и асистенти из Центра за социјални рад у Великом Градишту, који ће им на почетку помагати у припреми оброка, куповини, чишћењу.

"Корисници су дуги низ година били у институцији, тамо су били под потпуном заштитом", каже Драган Јевремовић, директор Установе "Гвозден Јованчићевић" у Великом Поповцу и истиче да је за његове штићенике, ово нови живот који значи слободу, али и одговорност.

Далибор жели да се запосли као помоћник магационера, Марина очекује посао у војсци. У међувремену, општина Велико Градиште, већ је пронашла начин како да зараде прве дневнице.

"Укључићемо их. Ми имамо сада велико уређење града у току априла месеца, где планирамо да припремимо град за предстојећу туристичку сезону и њих ћемо максимално да укључимо са нашим омладинцима и еколозима, како би пронашли себе и да буду активни", каже председник општине Велико Градиште Драган Милић.

У оквиру пројекта "Становање уз подршку" предвиђена су и средства за издржавање корисника до краја године. Пројекат је вредан 215.000 евра, највећим делом финансиран из ИПА фондова. Ове године, самосталан живот у три куће започеће укупно 18 корисника Установе у Великом Поповцу.

"Наше душе су отворене и верујемо да ће наћи своје место под сунцем поред Дунава", каже Марина за свој нови дом.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару