Читај ми!

Коринђање у Војловици

Божић данас славе, осим католика, и Словаци који припадају евангеличкој цркви. У Панчеву највећи број њих живи у насељу Војловица, где у домовима влада свечана атмосфера.

Словаци који живе у Војловици у Панчеву ноћ пред данашњи празник били су будни, чекајући да дођу коринђаши, 12 момака који представљају ликове краљева, анђела и пастира.

"Овај обичај постоји само код нас у Војловици. Ја учим младиће песмама које најављују рођење Исуса Христа. Вежбамо цео децембар. На Бадње вече целу ноћ се обилазе рођаци и пријатељи, који дарују коринђаше углавном вином, али и другим поклонима", објашњава обичај Мартин Марко.

У породици Марко свечана је атмосфера. Деца добијају поклоне, од родбине, али и од цркве, за божићне рецитације које су научили и рецитовали у цркви на бадње вече.

Словаци немају божићни пост, причешћују се шест недеља раније, а на празничној трпези обавезни су печење, кувана кобасица, за салату кисели купус и рен, а од колача, традиционално, опеканци.

"То су колачи од теста, који се прво исеку на мале штапиће, испеку, па прокувају, а на крају поспу маком и медом", прича Ана Марко, домаћица у кући.

Божићни дан започиње мисом у цркви, а наставља се у породичном дружењу и веселом расположењу.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи