У домаћинству у Павловцу код Врања страдала половина стада оваца, сумња се на вукове

Током претходне ноћи преполовљено је стадо од 80 оваца породице Младеновић у Павловцу код Врања. Сматрају да је чопор вукова напао стадо. Село је равничарско, насељено, поред ауто-пута и није забележено да се вукови спусте тако ниско, у потрази за храном.

Показује нам Зоран Мледеновић стазе и трагове чопора, прошли су испод жице. Овце су током ноћи биле напољу, поред амбара.

“Затекао сам стравичан призор, било је 21 овца удављена, мртва, и 3 јагањца, 20 оваца су биле задављене, али су још биле на ногama, из грла је цурила крв, од муке нисам знао шта ћу”, јада се Зоран Младеновић из Павловца. Додаје да су све овце биле уматичене: “Све овце су биле сјагњасте, направљена је велика штета, поред штете оно је жалосно што ми се десило, и за стоку и за људе, а вукови који су ушли у ограђеном простору, где леже овце, није био један вук, то је био чопор вукова, по трагу, где су ушли, кад смо видели и ишли према њима, видели смо да је било много вукова”.

Десет година Младеновићи чувају овце, имали су их 450 у планинском селу, нападали су их вукови и тамо, повремено би страдало по пар овца. Смањили су стадо, и преселили их ближе граду, намеравали да их заштите.

“Остало је око 30-так здравих, такорећи, а јуче ми је после овог угинуло још 8 оваца, после оних што су биле изедене”, додаје Зоран Младеновић.

Нису комшије чуле ништа необично током ноћи. Фарма, на којој сем оваца има и крава, удаљена је од кућа пар стотина метара.

Неки мештани кажу да преко ноћи ништа нису чули, други су чули лајање, али оно “нормално”. Деца се плаше, кажу и додају да морају да их носе у школу и да их враћају.

Полиција, ветеринари, инспектори и чланови Удружења ловаца обишли су фарму, затекли узнемирујући призор. У Удружењу ловаца кажу да ће тек вештачењем стручњаци утврдити да ли је то био напад вукова или паса луталица. Власницима домаћих животиња саветују.

“У ноћним условима да то буде затворено у оборима, од чврстог материјала, да не може да уђе дивљач, односно вук, да направи штету, или у дневним условима, да ту буде стално пастир са њима и керови да буду са овцама”, саветује Добривоје Ивковић, управник ловишта Фазан.

Ловочувари су појачали надзор, контролишу ловишта, до сада није уочено повећање броја вукова.

петак, 18. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи