Читај ми!

Уметнички депо у шпајзу

Министарство културе недавно је објавило податак да већина галерија и музеја у Србији има неадекватне услове за чување вредних уметничких збирки. Галерија "Чедомир Крстић" у Пироту, годинама има проблем због недостатка простора за легате и преко 170 уметничких дела.

Уметничка дела непроцењиве вредности, наслагана у тек неколико квадрата, легати који чекају простор, слика су депоа галерије "Чедомир Крстић" у Пироту.

"Поприлично је незгодно, долази до могућности да се оштете. То су веома вредне слике, тако да покушавамо да се сналазимо", каже Вукашин Ђорђевић, радник Галерије "Чедомир Крстић".

У тесном и неусловном депоу, смештена су три легата и преко 170 слика. Услед неадекватног чувања нека уметничка дела су оштећена.

"Галерија је упутила захтев СО за проширење Галерије, изложбеног простора и депоа. Уколико се тако нешто усвоји од стране општине, Галерија ће добити и већи изложбени простор, али и место за трајни смештај свих уметничких предмета", каже директор Галерије "Чедомир Крстић" Радмила Влатковић.

Пироћанци су задржали стару варошку традицију да вредне уметничке збрике поклањају граду. Тако је у најави још неколико легата, али и део опуса уметника Пироћанаца.

"Знамо да се по нечему препознајемо. Ако се препознајемо по ћилиму, качкаваљу, грнчарији, однедавно и по кобасици, зашто не бисмо и по уметничкој збирци, по сликама, што је нешто што је део нас", каже директор Галерије Радмила Влатковић.

Галерија је подношењем захтева општини за проширење простора, пристојно стала у ред за чекање. Поштоваоцима уметности остаје да се надају да Галерија неће имати судбину чувених мурала, који су трајно нестали са пиротских фасада.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи