Читај ми!

Све више сиромашних у Новој Вароши

Нова Варош убраја се у неразвијене општине. Иако са изузетним природним потенцијалима, сваки десети од око 16 хиљада становника, корисник је неког вида помоћи Центра за социјални рад.

У општини са изузетним природним потенцијалима, некада чувеном дрвопрерађивачком и гумарском индустријом, најбољим произвођачима "Златарског сира", кромпира и хељде, готово сваки десети од око 16 хиљада становника Нове Вароши, корисник је неког вида помоћи Центра за социјални рад.

На овакву статистику и пад животног стандарда, утицала је пре свега велика незапосленост, тешка материјална и социјална ситуација у Новој Вароши која се убраја у неразвијене општине.

Корисник социјалне помоћи, постао је пре пет година када је, попут више хиљада својих суграђана, остао без посла и редовних примања сам са четворо деце.

"Фирма се распала. Ја сам остао без посла, после тога ми је жена умрла пре пет година, тако да ми је Социјално помогло и да није тога не знам како би и шта би", каже Миливоје Јовановић из Нове Вароши.

У потрази за послом, протеклих година из Нове Вароши иселило се око 3.000, док га у, овој и званично неразвијеној општини са 12 сеоских и једном градском Месном заједницом још увек тражи готово 2.500 људи.

И мада је број незапослених тренутно нешто мањи, сталну или повремену помоћ Центра за социјални рад, у прошлој години добило је 1.400 људи односно стотину више него 2012. године. Посебан проблем представља сеоско подручје на коме је Центар покренуо акцију идентификације потенцијалних корисника.

Директорка општинског Центра за социјални рад Јелена Лековић каже да постоји доста старачких домаћинстава и породица које немају стална примања и живе у изузетно тешким условима. Осим тога тренутно је у току реализација пројекта помоћ у кући за стара лица.

У настојању да заустави одлив становништва и утиче на високу стопу незапослености, у прошлој години, за подстицај запошљавања, општина је издвојила 30, а у овој 50 милона динара.

За неколико дана овде ће бити запослено 15, а после завршене обуке још 25 радника. У општини која је у последњих десет година изгубила око 7.000 радних места, то је, кажу, мали, али значајан помак у запошљавању.

У борби за свако радно место, обезбеђени су повољнији услови за инвеститоре, али, како кажу, постоје и неке ограничавајуће околности.

"Лоша инфраструктура, незаинтересованост инвеститора, поготово за разлику од градова који су уз аутопут, незаинтересованост инвеститора да улажу и, као треће, немогућност локалне самоуправе да она преузме одговорност покретања привредних субјеката", каже председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић.

У ишчекивању законских олакшица, овде раде на пројектима који ће обезбедити већу упосленост и смањити број, пре свега радно способних корисника помоћи из буџета републике и општине.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару