Читај ми!

Повећан број респираторних инфекција

У последња три дана, у шабачком Дому здравља, повећан је број деце предшколског узраста са респираторним инфекцијама. Гужве су и дању и ноћу, јер ни пет педијатара у смени, не стиже да прегледа све пацијенте.

У шабачком Дому здравља у последња три дана повећан је број прегледа деце предшколског узраста са респираторним инфекцијама.

Ни пет педијатара у смени, не стиже да прегледа све пацијенте, па гужве има и ноћу.

Андреј је један од 200 малишана дневно који, због високе температуре, затраже помоћ педијатра у Шапцу. Лекари кажу да респираторне инфекције ове сезоне прати кашаљ који дуго траје, а дешавају се и додатне комликације, бронхитис и упала уха.

"Имао је температуру, дала сам му сируп, температура није спала, па смо морали код лекара. Маса деце је болесна, идемо на инхалацију већ четири дана", кажу мајке.

Иако се прегледи заказују код изабраног лекара, када дете дође са изузетно високом температуром, помоћ се указује одмах, а многи пацијенти због гужве долазе у трећу смену.

"Ја бих замолила све родитеље, да кад почне температура код детета, да први дан покушају да скидају температуру на устаљен начин, парацетамолом, бруфеном, бар дан до 48 сати да покушају да дете  остане код куће уз мировање и рехидрацију", каже др Мирјана Станковић, педијатар.

Уколико се тегобе наставе, потребан је савет лекара, који упозоравају, да је неопходно јачати имунитет и у сезони вируса бити опрезан.

"Најбитније је избегавање затвореног простора и гужве, проветравати просторије, узимати доста течности и свежег воћа, колико је то у ово време могуће", каже др Мирјана Станковић, педијатар.

Лекари очекују да ће ширење инфекције ублажити празник и дани викенда.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару