Читај ми!

Коњска снага и људска "памет"

Узнемиравајући снимак који се појавио на друштвеним мрежама, где неколицина Рома из околине Љига до изнемоглости одмеравају снагу својих коња, потресла је јавност. За организаторе и власнике коња, то је било само "такмичење".

Поднета пријава Тужилаштву због мучења животиња током такмичења у надвлачењу коњских запрега у ромском насељу Милавац код Љига.

Узнемиравајући снимак појавио се на друштвеним мрежама и потресао јавност. За власнике ових коња, Роме из љиског насеља Милавац, ово је  уобичајено Божићно такмичење у одмеравању снаге њихвих коња, иако су их сатима терали да до изнемоглости вуку запрезна кола у супротним правцима.

"То је и у Руми и у Прогарама и у Сурчину, где год хоћеш то се тако дешава такмичење коња. Ми смо терали тај дан коње и мало смо се такмичили. Коњ није повређен што се види. Нико други није повређен. Коњ је пао, случајно оклизнуо се. Ништа се друго није десило", каже Југослав Ђорђевић из Милавца код Љига, један од власника коња.

"Сваког Божића, сваке године ми прежемо, неко јаше, неко упрегне кола. Мени су деца, ћерке јахале тај дан. Презали смо и у чезе, прво сам шарца ухватио у чезеи, а после сам се вратио и упрегао у гумараби", каже Зоран Митровић из Милавца код Љига.

Три дана након овог догађаја, људи у овом насељу нису желели да да дају коментаре, а пред камере није хтео ни мештанин, власник продавнице, који је се супроставио и покушао да прекине немио догађај.

Основно тужилаштво у Мионици, је по пријави, затражило од љишке полиције да утврди која су лица организовала овакво такмичење коња, да би се против њих поднела кривична пријава за убијање и злостављање животиња.

Полиција је, како сазнаје ТВ центар РТС-а у Ваљеву, идентификовала лица и констатовала повреде коња.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220 068

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару