Читај ми!

Живе од пољопривредне производње

Неколико генерација Игњатовића у десеточланом домаћинству у Чукојевцу код Краљева, више од тридесет година живи од пољопривредне производње. Поделе посла нема. Сви раде, од најмлађих до најстаријих.

Ђорђе и Мица су најстарији и уједно највреднији у вишечланом домаћинству Игњатовића који, у Чукојевцу код Краљева, више од тридесет година живи од пољопривредне производње.

Радни дан кажу започињу у пет сати и тако више од тридесет година.

"Жена помузе краве,ј а онда дајем јарму, нахраним стоку и тако сваког јутра. Увече то углавном раде деца. Мало људи почиње да се бави пољопривредом, али има оних који настављају оно што су започели родитељи", додаје Ђорђе.

Мишљења је ако млад човек воли село и жели да остане ту, да оснује породицу и обрађује земљу онда је сигурно да ће успети.

Никада се, кажу, нису покајали што живе од пољопривреде. Верују да млади имају будућност на селу. Све што имају постигли су сопственим радом. Никада нису користили кредит и одгајили су петоро деце. Имају и седморо унуцади. Узгајају стотину крава, а однедавно десеточлано домаћинство је подељено. Најстарији син постао је домаћин сопственог газдинства.

"Ми немамо финансијских проблема, а са неких пет сати посла дневно успевамо да одржимо на  садашњем нивоу. Планова има, али ћемо сачекати да деца одрасту па ћемо размишљати о проширењу производње. Најважније је да се воли то што се ради", каже Василије Игњатовић.

"Када завршим обавезе око деце и у кући, помажем супругу.Понекад буде и напорно, али најважније да смо доброг здравља и да се лепо слажемо", каже Маја Игњатовић.

Маја и Василије имају троје деце, која већ сада помажу родитељима.

Петогодишња Јулијана радо помаже и, како каже, даје кравама сено, потом брише и чисти по штали. Помажу браћа Милош и Сава. Поделе послова, кажу, нема.

Сви раде, али и саветују једни друге. Имају 18 хектара сопственог земљишта, при чему је  половина обрадива. Мишљења су да кредити нису неопходни, али је потребно да држава помогне.

"Неопходно је да се изграде сеоски путеви и да се организује превоз деце до школе, јер то је велики проблем. Улагања су, током зимског периода када је скупља храна, око 500.000 до 600.000 динара, а сада су та улагања око 300.000 динара, при чему остаје половина од уложеног", каже Ђорђе.

Игњатовићи су наставили вишевековну традицију. Своју љубав према послу на селу преносе и на млађе генерације, јер су својим примером потврдили да од пољопривредне производње уз добру организацију може и те како лепо да се живи.

Rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару