ЕУ помаже локалним самоуправама

Део планираних послова локалне самоуправе у Србији завшавају новцем из ЕУ. До сада су то били углавном ИПА програми прекограничне сарадње. Као део Јадранско-јонског макро региона, поједине општине, према Фондовима ЕУ аплицирају са регијама 8 земаља из региона. На недавно завршеним Отвореним данима Комитета региона у Бриселу били су и представници из Србије.

Канцеларија Ниша у Бриселу помаже да град са скоро 300.000 становника који припада најсиромашнијем делу Србије буде свакодневно присутан у институцијама ЕУ.

Како би се смањило сиромаштво у будућим чланицама, ЕУ ће у наредних шест година, издвојити 70 милијарди евра.

"Да бисмо се припремили за све те нове, озбиљне пројекте ми морамо да радимо и ове за сада мало захтевне и мање вредне", каже Александра Луговић представник Ниша у Бриселу.

На тродневном дружењу овде у Бриселу учествовали су представници Ниша и југа Србије, Шумадије и Војводине, а први пут и представници Београда.

Из Брисела поручују да ће само заједнички наступи са регијама других земаља бити разматрани.

Председник Скупштине у Рачи Душан Ђоковић каже да је задатак локалних самоуправа да спремно наступе пред ЕУ и пре свега пред европским фондовима.

"Можемо бити шампиони у повлачењу средстава као Пољска нпр. или да будемо на зачељу као Румунија", каже Љубомир Филиповић потпредседник општине Будва.

Ниш европским парама решава проблем комуналног отпада. Сокобања, са бугарском општином Рила, прави спортске терене и реконструише улаз у бању. Рача обнавља водоводну мрежу, а Нишка бања је сарађујући са Дубровником добила новац за туристичку инфраструктуру и бициклистичку стазу.

"Идеја је да се одради и нешто конкретно из пројекта, а не само студијске посете и анализе", каже Игор Петровић из Регионалне развојне агенције Југ.

"Оно што следи су вишемилионски пројекти за које се надамо да ћемо излобирати и од земаља на Балкану, Хрвати су, тврди Брисел, најбоље искористили понуђени новац", каже Хрвоје Бутиган представник Дубровачко-неретванске жупаније у Бриселу.

Паола Ђорђи министар за регионалну политику ЕУ каже да је стекла утисак да Србија стварно жели да се прикључи ЕУ.

"То је сада политички механизам, али искуство Хрватске на приимер вам може у многоме помоћи", додаје она.

Седамдесет дсто улагања Словачке на пример финансирано је из ЕУ. Слично је у Португалу. Земљама чланицама велике европске породице фондови су десет пута богатији од оних који су  нама доступни.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару