Читај ми!

Довољно хране, али мањи извоз

Чачак и околина познати су повртарски и воћарски крајеви, међутим да би се производња, прерада и пласман побољшали, неопходно је укрупњавање поседа и удруживање произвођача.

Све што се продаје на чачанској пијаци је од локалних произвођача. Иако је понуда богата, производња је последњих година опала. То се огледа у извозу воћа и поврћа који је са 15 процената од укупног извоза из Моравичког округа опао на седам посто.

Стручњаци тврде да је то последица уситњене производње и самосталног наступа произвођача на тржишту.

"Оно на шта посебну пажњу треба да обратимо то је пре свега удруживање малих, уситњених прерађивача, јер без прерађивача нема ни пољопривредне производње, које су повезане и које морају једна другу да допуњују. Оног тренутка када се они повежу, када стандардизују своје производе, онда можемо говорити о неком сложенијем и квалитетнијем извозу, пре свега прехрамбених производа", наводи Горана Танасковић, руководилац одељења Привредне коморе Краљево у Чачку.

Прерађено воће и поврће из ових крајева тражено је у иностранству.  Али и ова производња бележи пад, па неки од прерађивача покушавају да заједнички наступају на тржишту.

Цане Јовановић власник предузећа "Поло" из Чачка које се бави прерадом воћа и поврћа каже да храна не може да буде тржиште сваке године.

"Не може да буде јефтиније, јер за то јефтиније не добијамо ништа. У том случају ми смо уз манифестацију покренули једну причу да се дефинишу шта су то традиционални, домаћи производи. Оно што је настало у породици у кући, то да буде наш заштитни знак, а све остало може да се зове намаз и остало", додаје Јовановић.

Они који не производе за продају воће и поврће, сналазе се уз помоћ мини пластеника. Тако за породичне потребе имају свеже поврће током целе године.  Оваквих пластеника у чачанском крају све је више.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару