Читај ми!

Ликовна колонија у Прилипцу

Пожешко село Прилипац, осим по вредним повртарима, готово две деценије познато је и по уметничкој колонији, а захваљујући уметницима и предузимљивом сеоском попу има чак три галерије слика, чиме се не могу похвалити ни неки градови, захваљујући ликовној колонији чији 19. сазив је у току.

Пожешко село Прилипац, има три галерије слика, чиме се не могу похвалити ни неки градови. У току је 19. ликовна колонија.

Златна јесен око цркве Рођења Пресвете Богородице из 14. века, по предању задужбине кнеза Лазара и 15 уметника, различитих генерација, места из којих  долазе, сензибилитета, мотива, техника али са заједничким осећањем да се у Прилипцу и на колонији, која не значи само рад у  свету свог надахнућа, осећају као код куће и увек враћају.

"Долази до смене генерација, али не долази до смене елана и уопште тог односа према слици и публици. Овде је креативан амбијент, колеге и читаво село", каже Обрад Јовановић.

"Мислим да овакав рад не би могао без дружења. Ми смо иначе сами у својим атељеима и ово нам је једина прилика да се дружимо", каже Нина Тодоров.

Богату, разноврсну, занимљиву колекцију прилипачку чини више од 500 слика смештених у три галерије савремене уметности у центру села. Идејни творац и оснивач колоније протонамесник  Милан Поповић, од чијег доласка у Прилипац пре четврт века је цео простор храма и његове околине оживео, каже да је колонија чуваркућа духа.

"Нама је значајно то што смо овде обновили школу и летовалиште, захваљујући сликарима и њиховим делима и захваљујући добрим људима", каже Милан Поповић протонамесник.

Прилипачка црква и галерије постају и избор туриста, а да је у селу повртара уметност лепо прихваћена показују и најмлађи-Вања, Нађа, Алекса и Душан, свратили су до уметника с блоковима у рукама да и сами нешто насликају.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи