Читај ми!

Берба кукуруза у Мачви

Пољопривредницима је најважнији јесењи посао берба кукуруза. У Мачви је почела берба раних сорти, а под овом културом у четири општине шабачког краја је 65.000 хектара. Пољопривредници кажу да ни након овогодишње сезоне неће задовољно трљати руке.

Почетком лета пољопривредници су се надали берићетној години, јер су временски услови погодовали за добар развој кукуруза. Иако су примењене све потребне агротехничке мере, мањак падавина протеклих месец дана и високе температуре утицале су на овогодишњи род.

Приноси ће у просеку бити мањи за 20 одсто, а лошији је и квалитет. Јесте боље него претходне године, али се прошла сезона не може ни користити као параметер због екстремне суше и изузетно ниских приноса од око два тона по хектару, кажу пољопривредници. 

"Ја ове године очекује принос од 5,5 тона по хектару, нисам задовољан на род, нисам задовољан ни на годину. Шездесет дана није пало ни кише тако да кукуруз нема онакав квалитет, зрно је празно нема у њему довољне количине протеин ни скроба коју треба да поседује", каже Миливоје Живановић  из Табановића.

"Већ се полемише о некој цени од 12, 80 динара по килограму, у односу на прошлу годину када је била цена од 23 динара до 25 динара. Ове године је по хектару коштала 500 евра по хектару комплетна производња па сав видите да ли се исплатло у односу на принос прошле године и ове", каже Слоба Илић из Мајура.

Берба ће бити у пуном јеку наредних дана, ретки су они који ће имати приносе преко шест и више тона, а да ли има и у којој мери афлатоксина у овогодишњем роду проверавају надлежне службе.

"Наша стручна служба је ове године радила 20 узорака на афлатоксине на различитим парцелама из различите групе зрења тако да ми очекује резултате тих анализа у следећем периоду", каже Светлана Златарић, саветодавац у Стручној пољопривредној службу у Шапцу.

Сходно резултатима знаће се да ће бити потребно да се предузимају и какве мере. Складиштари су по налогу министарства урадили све контроле и провере.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи