Читај ми!

На листи нематеријалног културног наслеђа

Врањска народна песма је на листи нематеријалног културног наслеђа као чувар традиције и идентитета. За Врање се везују многе народне песме које са српске сцене није успео да отера ни фолк, ни турбо фолк.

Врањска народна песма уписана у регистар националног културног наслеђа. Тиха, носталгична, натопљена жалом за младошћу, врањска песма је пре свега осећајна, пуна севдаха и мерака.

Пратиле су је трубе, виолине, кларинет. У свом стиху носи истините догађаје и личности.

"Ту песму који певам, као да то двоје заиста лежи у кревету, као да их видим испред мене или као да заиста на некој старој капији причају, како ашикују, како воде љубав, и тако даље. И покушавам да ту емоцију пренесем на све оне који слушају то", каже Бранимир Стошић Каце, носилац листе нематеријалног културног наслеђа.

Ниједно весеље у Врању не може да се замисли без градске песме. Тада као по команди руке саме полете у вис, срце затрепери и брзо започне игра до зоре.

"Низом музичко-поетских компонената заиста се дошло до такозваних гестова који је дефинишу кроз управо та осећања, и мерака, и севдаха, и карасевдаха", каже Сузана Арсић, научни сарадник на Етно-музиколошком институту.

Врањске народне песме певали су Стана Аврамовић Караминга, Станиша Стошић, Василија Радојчић. Данас их од заборава чувају Бранимир Стошић Каце, Ивана Тасић, Чеда Марковић.

Врањска песма је на листи нематеријалног културног наслеђа.

"Нематеријално културно наслеђе по оној УНЕСЦО-вој дефиницији односи се на све праксе, на изразе, знања, вештине, које одређене заједнице, групе људе, али и појединци сматрају за своје културно наслеђе", каже председник Националне комисије за нематеријално културно наслеђе Саша Срећковић.

"Врањска градска песма, врањски мелос је нешто што је специфично, дакле нешто што има своје сопствене, врло специфичне карактеристике, нешто што сви одмах препознају", каже Зоран Димић, координатор југа Србије за нематеријално културно наслеђе.

На листи нематеријалног културног наслеђа поред врањске песме је још 26 елемената: крсна слава, молитва, филигрански занат, певање уз гусле, косовски вез.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424-945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи