Читај ми!

Соларна електрана у школи

Соларна фотонапонска електрана у Техничкој школи "Михајло Пупин" у Кули, коју је финансирала влада Шпаније, већ две године доноси значајан приход школи. Ученици и професори увелико припремају нове пројекте.

Средња техничка школа "Михајло Пупин" у Кули прва је у Војводини добила статус повлашћеног произвођача соларне енергије.

Пуне две године соларна електрана снаге пет киловата, дело средњошколаца и професора, прикључена је на мрежу електроенергетског система Војводине и доноси значајан приход школи.

Професор Марјан Иванов каже да је Друштво за обновљиве изворе енергије, које постоји у школи, аплицирало код финске амбасаде за проширење електране за још двадесет киловата.

 "Циљ нам је да направимо едукативни центар за обновљиве изворе енергије целе Војводине", каже професор Иванов.

Амбициозни ученици из Куле, заљубљеници у предмет Обновљиви извори енергије, доносе признања са бројних такмичења из природних наука.

Маријана Матковски, ученица са највише награда, каже да у школи има добрих наставника и ментора од којих се може много научити, а да ученици и сами истражују у тој области, јер је у њој будућност.

Ученик Даниел Галамб предочава да су се ђаци изборили са сунцем и да им остаје да укроте ветар, због чега је изграђена ветрењача која ће бити постављена у кругу школе.

Планирају такође и да поставе топлотне пумпе везане за геотермалну енергију, коју ће користити за грејање школе.

Успеси Друштва за обновљиве изворе енергије у Кули запажени су и у Министарству енергетике и заштите животне средине. Тања Стојановић из поменутог министарства наглашава да је сваки киловат битан за Србију.

"С обзиром на то да до 2020. године морамо имати двадесет одсто учешћа обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи, све иницијативе, као што је ова у Кули, свесрдно подржавамо", истиче Стојановић

Захваљујући ентузијазму и успесима ученика и професора Средње техничке школе "Михајло Пупин" , Кула је и ове године, по четврти пут, била домаћин манифестације "Европски дани сунца".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару