Читај ми!

Сарадња Крагујевца и Јерихона

Културно-научна сарадња два града побратима, Јерихона и Крагујевца, ускоро би требало да буде проширена и на привредну. И Палестина и Србија имају интересе да ту сарадњу развијају, поручио је градоначелник Јерихона Мухамед Ђајалта приликом посете Крагујевцу.

У оквиру прославе Ђурђевдана - Дана града, међу бројним делегацијама у Крагујевцу су и гости из Палестине, из Јерихона, са којим је тај град прошле године потписао Споразум о сарадњи.  

Културно-научна сарадња два града побратима Јерихона и Крагујевца ускоро би требало да буде проширена и на привредну. И Палестина и Србија имају интересе да ту сарадњу развијају, нагласио је градоначелник Јерихона Мухамед Ђајалта.

"Односи између две државе су традиционално добри, али их свакако треба  унапредити. Досадашња пракса размене студената дала је добре резултате,  али желимо да она буде још снажнија. Током недавне посете председника Србије Томислава Николића Палестини, закључено је да наше две земље имају добре основе да сарађују и на  приведном плану", рекао је градоначелник Јерихона.

Током посете Крагујевацу, градоначелник Јерихона је обишао Музеј "21. октобар" и положио венце на споменик стрељаним ђацима у Спомен-парку Шумарице. 

Конзул Палестине Талал Елзик, који већ деценијама живи у Шумадији, каже да Србија има велике потенцијале за привредну сарадњу са Палестином.

"Пољопривреда Палестине је једна од најразвијенијих у свету и сматрам  да се у том сектору може доста учинити. И Србија као пољопривредна  земља може доста тога да искористи кроз проширење сарадње у области  пољопоривредне поизводње и извоза. Палестинска искуства су богата и  могу добро послужити српским пољопривредницима", навео је Елзик.

Крагујевац и Јерихон су 2011. године, потписивањем повеље о сарадњи  постали градови побратими. Од недавно у Крагујевцу се налази неколико  студената из Палестине који се припремају за упис на факултете  крагујевачког Универзитета.

Све трошкове припрема и стипендије покрива Крагујевац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару