Читај ми!

И велика љубав и породични посао

За време транзиције у Краљеву и околини без посла је остало близу десет хиљада радника, а међу њима и брачни пар Јоковић из села Мусина Река. Започели су приватни посао, спојили љубав и добру зараду, па сада од производње цвећа школују децу и пристојно живе.

Када су остали без посла брачни пар Оливера и Горан Јоковић из краљевачког села Мусина река кренули су с производњом цвећа од чега данас пристојно живе и школују децу.

Њихово задовољство је утолико веће што су у новом послу спојили добру зараду и велику љубав према цвећу.

Предлог о избору новог породичног занимања имала је Оливера Јоковић у чему су је подржали супруг Горан, али и синови Ненад и Никола.

"Био је то, како се временом показало, одличан потез. Цвеће је одувек била моја велика љубав, сада и извор прихода од којих живимо ја и моја породица. Наравно, ништа није било лако. Почели смо са три скромна пластеника, за чије нам је подизање новац поклонио мој отац, а касније смо подигли још два и данас их имамо седам, од којих је последњи изграђен на најсавременији начин", каже Оливера.

Данас пластеници ове вредне и сложне породице ни у чему не заостају за онима које су Горан и Оливера имали прилику да виде у Словенији, Италији и неким другим европским земљама. За то су, осим великог рада, била потребна значајна финансијска средства.

"У последњи пластеник уложили смо 25.000 евра, од чега 16.000 сопствених средстава, а целу уштеђевину и девет хиљада кредита на који смо платили четири и по хиљаде евра камате. Да је повољнијих кредита и субвенција и помоћи локалне самоуправе у асфалтирању пар километара пута од главног асфлтног пута до нас, брже би нашли страног партнера за заједницко улагање од стотинак хиљада евра. Интересовања има. Кад би то решили проширили би производњу и ту би било посла и за двојицу синова и десетак радника из села," каже Горан.

Синови Никола и Ненад радо би наставили породичну традицију. Иако немају ни по двадесет година, уз родитеље, ушли су готово у све тајне производње цвећа. Они помажу у производњи и продаји, и што је најважније заволели су овај врло захтеван, али и леп посао.

Никола је ученик завршног разреда Електротехничке школе у Краљеву, а Ненад је завршио Угоститељску школу у Врњачкој Бањи али су, како братски кажу, спремни да и њима производња цвећа буде животни позив.

На краљевачкој пијаци, али и оним широм Србије за двадесетак дана из пластеника Јоковића наћи ће се мушкатле, петуније, сурфиније, бегоније, лепи Јово, кадифе, салвије и многе друге врсте баштенског и саксијског цвећа које, из године у годину, налазе све више купаца и изван наших граница.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару