Читај ми!

Протест због изградње фабрике

После пет година Предузеће за прераду опасног индустријског отпада "Јунириск" добило је све неопходне дозволе да започне изградњу фабрике у Ковачици. Мештани овог банатског места противе се овој одлуци и због тога су организовали мирне протесте.

Становници Ковачице и мештани других околних места не желе да се у непосредној близини рекреативног центра "Релаx" гради Фабрика за прераду индустријског отпада, јер се плаше да ће то угрозити развој туризма, али и пољопривредну производњу и здравље свих житеља у општини.

Ковачичани кажу да последице од опасне производње у њиховом окружењу могу осетити тек за неколило година и да зато не желе да ризикују. Плаше се и да ће их ако се ова фабрика изгради гости заобилазити, а да њихове пољопривредне производе нико неће хтети да купи.

У Јунириску истичу да мештани Ковачице немају разлога за бригу, јер слично постројење већ пет година ради без икаквих проблема у београдском насељу Раковица.

"Сви резултати различитих инспекцијских служби које нас редовно обилазе, показују да рад наше фабрике у Раковици ни на који начин не угрожава животну средину. Производња у нашем предузећу не утиче неповољно на ваздух, воду и земљиште у окружењу. То је најбољи доказ да се ради о безбедној фабрици и да у Ковачици не треба да брину", каже директор за екологију у Јунирсику Слободан Аранђеловић.

У Ковачици би се у новој фабрици месечно прерађивало хиљаду и по тона индустријског отпада из Панчева, Зрењанина и других околних места. У локалној самоуправи Ковачице за сад се не изјашњавају о овој инвестицији која би требала да запосли четрдесетак људи, јер, како кажу, све је у надлежности покрајинских власти.

Мештани Ковачице ће наставити протесте. Покрајинској Влади су упутили захтев да поништи одлуку о издавању дозволе за изградњу фабрике, а за четвртак, 14. фебруар заказали су ванредну седницу Скупштине општине на којој ће тражити од одборника да пониште важност локационе и грађевинске дозволе како би спречили почетак радова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару