Читај ми!

Све више незапослених у Лесковцу

На територији града Лесковца без посла је 22.800 особа. Иако је прошле године до посла дошло преко 1.500 људи, на евиденцији Националне службе за запошљавање број незапослених је повећан.

Иако је прошле године само у фабрици чарапа немачке компаније "Фалке" и јужнокорејској "Јури" до посла дошло преко 1.500 људи, у односу на прошлу годину, на евиденцији Националне службе за запошљавање у Лесковцу број незапослених повећан је за 73 лица.

 

Локални акциони план за запошљавање могао би, како кажу, овај проблем донекле да ублажи.

За смањење незапослености град Лесковац је определио 80 милиона динара. Локалним акционим планом предвиђене су четири мере: јавни радови, самозапошљавање, субвенционисање нових радних места и упошљавање свих са факултетском дипломом који имају просечну оцену преко 9,00. Таквих је на бироу у овом тренутку шездесетчетворо.

Један од њих је и Жарко Ј. Ђорђевић који је дипломирао пре шест година са просечном оценом 9,50 на Економском факултету у Нишу. Од тада је радио само на одређено.

"У овој мери ја видим своју шансу. Желим да останем у свом граду и дам допринос друштвеној заједници. Верујем да ћу посао и добити како чујем најкасније 1. априла", каже Жарко.

Најзначајнија мера која треба да обезбеди посао за око 700 људи је субвенционисање нових радних места, кажу у Агенцији за локални економски развој која је носилац целог пројекта. Планирано је да 700 нових радних места буде субвенционисано са по 1.000 евра.

"Само за ову меру планирано је 50 милиона динара. Уз додатна републичка средства то би могло да се реализује. Нама сада предстоји да заједно са нашом филијалом НСЗ утвдимо критеријуме да ли ћемо ограничити број радника по фирми, да ли ће бити искључиво домаће или ћемо шансу дати и страним компанијама", каже директор Агенције за локални економски развој Лесковца Бојан Тојага.

У структури незапослених највише је, чак 60 одсто, лица са средњом школом, док седми степен стручне спреме има седам одсто незапослених Лесковчана.

"Нешто више од 1.100 академаца чека посао у просеку до пет година. Међу њима највише је дипломираних економиста-146, затим учитеља- 145, шездесеттри дипломирана правника је у Лесковцу и чак педесет лекара без посла", каже Марија Стевановић из НСЗ филијале Лесковац.

Реализацијом Локалног акционог плана и мерама НСЗ могло би да буде отворено око 2.500 радних места. Потребу за новим радницима исказују још и "Фалке" и "Јура", а добра вест је да ће ове године почети и изградња фабрике турске компаније "Џинси Србија", која у Лесковцу послује већ скоро две године, а у којој би посла било за више од 1.000 текстилаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару