Читај ми!

Нишлије уживале у опери

Нишлије су синоћ, после пуне две године, имале прилику да у свом граду гледају оперу. Карте су распродате за свега три дана, а синоћ се тражила и карта више. Гостовања опере београдског Народног позоришта увод су у формирање дуго најављиване нишке опере.

На сцени нишког Народног позоришта "Мадам Батерфлај", синоћ је гостовала опера београдског Народног позоришта. У сали је било попуњено свих 500 места и још по која столица са стране, међутим, разочараних, без карте, било је много више.

"Ово је прилика да посетимо у нашем граду оперу, а да немамо потребу да путујемо до Софије", кажу грађани.

"Чула сам да је ово само прва у низу опера, радује ме да је баш Мадам Батерфлај", каже једна Нишлијка.

Пучинијева "Мадам Батерфлај" прво је у низу овогодишњих гостовања београдске опере, у адаптираној сали нишког Народног позоришта.

"Ми ћемо искористити сваки месец за по једно гостовање. Реакције публике су такве да имам проблем, јер ме у Београд зову за карте, а карата нема", каже Дејан Савић, диригент, београдског Народног позоришта.

Следећег месеца овај ансамбл доћи ће у Ниш са опером "Дон Пасквале", а затим и са "Риголетом". За мај је предвиђена прва нишка опера - "Слепи миш", коју припремају нишки Факултет уметности, Симфонијски оркестар и академски хор. Позоришна сала већ је спремна за оперу.

"Ми смо испунили све техничке услове најпре, оркестарска рупа је спремна. Она је још пре годину и по дана проширена, имала је 28, а сада има 50 места", каже Ана Вељковић из Народног позоришта у Нишу.

У организационом смислу, како кажу, ту има још доста посла, али, обзиром на уметничке снаге овог града, очекује се да се опера у Нишу формира без неких проблема. Тако ће, не баш јефтини каравани са ансамблима од по 160 или 200 чланова, са костимима, инструментима и сценографијом, бити ређи, а нишка оперска публика неће морати у Софију или Београд на представе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару