Читај ми!

Кад Пироћанци пеглају кобасицу

У Пироту је протеклог викенда одржан сајам пеглане кобасице. Велико интересовање за деликатесни производ, који се припрема од четири врсте меса, отворило је могућност Пироћанцима да хоби претворе у исплатив бизнис.

Укус који се не заборавља - овако су пироћанци представили производ, чија потковица постаје, поред ћилима и качкаваља, препознатљив симбол Пирота.

Први пут ове године општина се појавила у улози организатора Сајма пеглане кобасице и уједно субвенционисала сваки штанд са по пет хиљада динара. Гледало се, пробало и куповало.

"Сајам је врло посећен, прешло је у неку туристичку атракцију", кажу посетиоци.

"Већином људи пробају на више места, па онда касније дођу купују, неко купи неко не", кажу продавци и додају да није довољно само да се произведе кобасица, јер мора да се обрати пажња на сточни фонд, који је, како кажу, мали и оскудан у овом крају.

Ни цена од три хиљаде динара за килограм, није поколебала купце. Они кажу да није скупо, с обзиром на то колико се труда и љубави уложи у припрему.

Због великог интересовања, ова манифестација добила је интернационални карактер. Само из Буграске стигло је десетак аутобуса. Пироћанцу су у још нечему били оригинални. Уместо општенародне забаве, спојили су уживо џез и пеглану кобасицу.

"Мораћемо да Сајам организујемо да буде дводневни. Два дана посете, субота и недеља, један део изложбеног карактера, други део продајног карактера и то је управо та економска добит", каже директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков.

Прелиминарни подаци говоре да је произведено око десет тона пеглане кобасице. Готово све количине су продате што је довољан разлог да породична традиција и мануфактура, добију контуре озбиљног бизниса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару