Читај ми!

Ватрогасци без ватрогасних кола

Док се на нивоу Србије говори да нема довољно ватрогасаца, у Шапцу они остају без посла. Основана 1968. година, професионална јединица некадашњег хемијског гиганта Зорке, због дуга фирме остала је без ватрогасних возила.

Када купац ових дана заврши папирологију и уплати излицитирану суму, гаража Зоркиног ватрогасног дома остаће празна. Дуг за плате четрнаест бивших радника "Зорка Сигурност" намирен је продајом три исправна ватрогасна камиона.

"Нов камион кошта од 250.000 до 300.000 евра, а наша три камиона су продата за 11.000 еура, имају комплетну опрему, млазнице, све што треба да има једно ватрогасно возило", каже Драган Николић, ватрогасац.

Уз камион продат децембра прошле године, некада чувена Зоркина ватрогасна јединица, остала је без возила. Међу преосталих 18 запослених, већина су ватрогасци са стажом преко двадесет година.

"Холдинг дугује и нама исто, али ми нисмо тражили потраживања, нисмо хтели ни програм да узмемо, већ смо остали да радимо", каже Милета Ђурковић, ватрогасац.

"Где год смо требали ишли смо, амонијак,  бензол у бојама, све смо покривали. Били смо увек међу најбољим јединица и у бившој Југославији", каже Милорад Сандић, ватрогасац.

За фирму која је десет година у реструктурирању посла је било. И као испомоћ градској јединици, а посебно за безбедност приватизованих фирми у кругу некадашњег гиганта. Уговори са њима, кажу, још важе.

Директор "Зорка Сигурност" Миле Николић каже да уколико не превазиђу ове тешкоће фирма неће моћи да настави делатност.

"То је велика је опасност за материјална добра и за људске ресурсе у тим фирмама", каже он.

Са проблемом професионалаца  без опреме упознати су и у надлежном сектору. За безбедност су по закону одговорне саме фабрике.

"Могу да унајме другу фирму и да склопе уговор са другима само морају имати оно што је прописано законом да су заштићена материјална добра како је законом прописано", каже Александар Стојковић, начелник одељења за ванредне ситуације Мачванског округа.

Да би осигурали посао и уговоре, Зоркини ватрогасци кажу да им је преостало само да се удруже са неким или да од купца са лицитације изнајме бар један свој продат камион.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару