Читај ми!

Лабораторија вина

Књажевачко Удружење произвођача вина и ракија добило је лабораторију за испитивање квалитета вина и јаких пића. Набавку опреме финансирала је немачка агенција ГИЗ, а лабораторија ће на располагању бити подрумарима и из осталих градова Тимочке крајине.

Чланови књажевачког Удружења произвођача вина и ракија, међу којима су четири регистрована подрума и десетак индивидуалних винара, годишње произведу више од два милиона литара вина. Основне хемијске анализе због који су до сада путовали до Неготина и Ниша, моћи ће убудуће да ураде у сопственој лабораторији.

Биљана Маринковић технолог винарства у лабораторији каже да ће моћи да се ураде основне анализе као што су одређивање укупних киселина, одређивање садржаја јабучне и млечне киселине, слободног и укупног Сумпор-диоксида, као и одређивање ПХ вредности и органолептичких особина вина.

"Такође, произвођачи ће овде моћи увек да добију савет када им је потребан. Свакоме ко буде имао проблема у току технолошког процеса, ако се догодило нешто неуобичајено у току врења на пример, стручњак технолог, који ће радити у лабораторији, покушаће да тај проблем реши на најбољии и најквалитетнији начин", каже Биљана.

Председник удружења произвођача вина и ракија "Вир" Звонимир Урошевић, у чијим просторијама се налази лабораторија, каже да је за произвођаче најважније да више неће бити лутања и одласка у друге градове када је потребно урадити неопходне анализе и посаветовати се у вези са технологијом производње вина и ракија.

"Лабораторија неће бити резервисана само за чланове Удружења произвођа вина и ракија "Вир". Идеја је да она буде отворена и за све оне који се прозводњом вина и ракија баве из хобија, како у општини Књажевац, тако и у суседним градовима", каже Урошевић.

За књажевачки и неготински крај агенција "ГИЗ" урадила је и студије о виноградарским рејонима, што је први корак ка заштити географског порекла по новим, италијанским прописима који замењују досадашње немачке.

Александар Грунауер, који је, у име ГИЗ-а, књажевачким винарима уручио студију каже да ће Књажевац и Неготин бити прва општине у Србији које ће то моћи да ураде на нови начин, ако поднесу захтев Министарству пољопривреде.

"Када на флаши имамо географско порекло, онда то значи да ће таква флаша вина моћи увек да се прода по већој цени, јер се више не ради о обичном, стоном вину, већ о вину са заштићеним пореклом. То ће свакако донети више пара овдашњим произвођачима", каже он.

У општини Књажевац кажу да је, уз досадашње субвенције општинског Аграрног фонда за подизање нових засада, отварање лабораторије још један добар корак ка оживљавању књажевачког воћарства и виноградарства.

"Књажевац има шансу да се поново нађе на мапи познатих произвођача вина и ракија и ми ћемо као локална самоуправа све то подржати на набољи и за подрумаре најкориснији начин, каже председник општине Књажевац Милан Ђокић.

Свечано отварање лабораторије за контролу квалитета вина и јаких пића била је и прилика да књажевачки подрумари представе свој нови каталог "Књажевац на путу вина" богато илустрован и са обиљем података о виноградарству и гастрономији књажевачког краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару