Читај ми!

Дан ослобођења Ниша од Турака

После скоро пет векова робовања, град Ниш ослобођен је од Турака на данашњи дан пре 135 година. Ниш 11. јануар обележава као свој празник.

Више од 15.000 српских војника са 100 топова четири дана је по снегу и веома хладном времену опседало Ниш. Одлучујући напад извели су шумадијски корпус из правца Селичевице и снаге под командом пуковника Милојка Лешјанина са севера.

Српска застава се 11. јанура 1878. године завојорила на Тврђави, а кнез Милан ушао је у град неколико дана касније. У борбама је погинуло 120 српских војника, а близу 800 је рањено.

Овај догађај је за Ниш, који до тада био сиромашан, по мишљену историчара Небојше Озимића, веома важан за развој града.

"Ниш је у то време био једна разрушена турска касаба. Већ у наредних десетак година Ниш је постао један модеран европски град, највише захвуљујући самом књазу, потоњем краљу Милану Обреновићу", каже Озимић.

Споменик у центру града са мотивима ослобођења града, место је на коме се сваке године одаје почаст погинулим јунацима.

"Ми поново показујемо да поштујемо нашу историју, да ценимо жртве наших славних предака и да не смемо никада да заборавимо све оне животе који су уложени у одбрану и слободу овог града и ове државе", каже Зоран Перишић, градоначелник Ниша.

Скупштина града на свечаној седници поводом Дана ослобођења наградила је најбоље. То су код појединаца професор Електронског факултета Миодраг Петковић и књижевник Зоран Ћирић.

"Сматрам ово као неку борбу. Ову сам борбу добио и показао да ипак и неко попот Магичног Ћире може да добије овакву врсту највише награде и сада идемо даље", каже Ћирић.

Највише градско признање Ниша добили су и Народни музеј, Факултет уметности и Центар за црквене студије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару