Читај ми!

Стипендије за останак

Општина Трстеник годинама стипендира ђаке и студенте који остварују натпросечне резултате. Ове године, месечном стипендијом од пет до осам хиљада динара награђено је деведесетчетворо младих чиме општинске власти покушавају да спрече одлазак талентованих људи у веће градове.

Општина Трстеник чини све да младе стручњаке задржи у родном граду.  Ове године месечном стипендијом од пет до осам хиљада до динара награђено је деведесетчетворо ђака и студената који током школовања остварују натпросечне резултате.

Тамара Пантелић из Трстеника, студент италијанског језика са просеком 9,36, стипендију од општине добија трећу годину за редом. Доживљава је, каже, као материјални и морални подстрек. На овај начин уштедеће за мастер студије, после којих планира да се врати у родни град.

"Ове године стипендира се 94 талената. То је велики број младих људи који ће бити способни да се сутрадан остваре на многим пољима, а било би лепо ако би се то десило овде", каже Тамара.

На исти начин размишља и гимназијалка Анђела Величковић која је, захваљујући Вуковој дипломи и високом пласману на републичком такмичењу из српског, постала стипендиста ове године.

"Једнога дана када будем завршила школовање волела бих да се вратим у родни град и да своје знање пренесем неким другим генерацијама", каже Анђела.

Ово је само један од начина којим општинске власти мотившу младе да се по завршеном школовању врате у завичај. Приоритети су оживљавање привреде и нова радна места.

"Са "Првом Петолетком" смо постигли договор да сваки дипломирани машински инжењер који заврши факултет из Трстеника се и врати у родни град и да одмах добије посао у овој фабрици. Мислим да је то добро за младе људе који ће имати сигуран посао а и "Прву Петолетку" која ће те нове кадрове припремати да сутра воде и управљају њоме", каже Мирослав Алексић, председник СО Трстеник.

У току су преговори са три инвеститора што би озбиљно поправило стандард ове општине, али и квалитет друштвеног живота који је такође веома важан млађој популацији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару