У Новом Пазару врућину „хладе“ чајем

Тропске врућине погодиле су и Нови Пазар. Како раде највреднији Новопазарци - пекари и ћевабџије и на који се то посебан начин расхлађују.

Дисплеј на згради градске Управе показује да је 58 степени. Кажу да је у квару. Термометар у ауту 40. Знатно топлије је код пекара Албина Колашинца у Старој чаршији. Пећ, иако загашена, и даље је на 300 степени.

Албин Колашинац, пекар каже: „На овом месту где сам ја, тако, 62-3 степена“. На питање како се расхлађује, одговара: „Па, вентилатор. Али, не може то да се расхлади. Кући, па под хладан туш и вратимо се мало“.

Ништа хладније ни у ћевабџиницама. Ћумур мора добро да се разгори како би ћевап оправдао звање најбољег из Новог Пазара.

Баш је приближно и код нас. Ту је око 80, 70, 90 степени. Зависи како распалимо ову скару. Али прилагођавамо се. Не пијемо за роштиљем воду него обично седемо и чај пијемо и прилагодимо температуру топлоти“, наводи Исмет Ујкановић, роштиљџија.

Врео чај, искључиво руски или турски, тајна је освежења старијих Новопазараца. И млађи присвајају овај обичај.

Рифат Јејна објашњава: „Да изједначи температуру спољну и унутрашњу. Махом, то и Турци раде. У Турску немож* добит* кафу, од 1000 - једна. Све чај.“

Истерамо топлоту и уживамо за мерак. То се увек пије. У свим источним земљама се пије чај. Ма колико било чудно то тако треба“, истиче Јасмин Дервишнуровић.

Многи се ипак радије одлуче за хладну лимунаду или малинаду. А Новопазарци ових дана освежење траже и на планинама.

среда, 27. новембар 2024.
8° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње