Читај ми!

Производња без продаје

Прошле године у центру Панчева у децембру је организован Новогодишњи базар на којем су незапослени Панчевци могли да зараде продајући своје разне ручно израђене предмете. Ове године локална самоуправа још увек не одговара на њихов захтев да се базар поново организује.

Креативни тим Панчеваца који окупља око 200 чланова у својим кућама и малим радионицама вредно ради и прави новогодишње украсе, бижутерију и разне друге лепе предмете. Верица Вељков која штрика шалове, капе и рукавице нада се да ће имати где и да по приступачним ценама прода своје производе.

"Ми производимо лепе и корисне ствари и волимо то и негде да прикажемо. Да млади суграђани виде како изгледа права вунена капа, шал, да се упознају са лилихипом, шишаркама. Много тога лепог може да се направи од разних ситница које многи бацају",каже Верица Вељков.

И Јасмина Мељников је, не својом кривицом, остала без посла и сад не тражи социјалну помоћ, већ само продајно место у центру града где би на организованом тржишту могла да заради себи плату.

"Живим у породици са двоје деце и нама је ово једини извор прихода. Правим различите предмете од рециклираног материјала и продајем их на разним вашарима, базарима и пијацама. На тај начин зарађујем за живот", каже Јасмина Мељников.

Тијана Пандуров, која се бави дизајнирањем накита од полимерне глине, има проблем са продајним местом.

"Није ми тешко да радим и од града само тражимо да нам обезбеди у центру града тезге на којима би смо неколико дана продавали нашу робу. То би нам много значило", каже Тијана.

За сад Креативном тиму Панчеваца подршку пружа једино удружење грађана СПАС, које сматра да би у сваком месецу неколико дана требало организовати овакве продајне базаре.

"Ми смо веома заинтересовани да градска управа разуме и нас и наше суграђане који својим рукама прави све ове лепе и корисне предмете и да им омогући да их продају на прометним местима како би успели и да зараде неки динар", каже Богица Стакић, копредседник СПАС-А.

Да ли ће људи без сталног запослења моћи да уновче свој труд зависи од локалне самоуправе која још увек није одлучила да ли ће организовати Новогодишњи базар, који је прошле године у ово доба био место окупљања бројних Панчеваца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару