Читај ми!

Биоскоп на Голији поново ради

Радници Дома културе у Ивањици обновили рад путујућег биоскопа који је шездесетих и седамдесетих година прошлог века доносио "покретне слике" и радост и у најудељенија села. После четрдест и више година мисија "покретних слика" је подједнако успешна а деце у голијски селима, због бископа, подједнако срећна.

Гостовања позоришних представа или пројекција филмова у школама уобичајена су у градској средини. За децу која живе у планинским подручјима општине Ивањица, покретни биоскоп права је атракција. Акцију биоскоп у селима осмислили су запослени у ивањичком Дому културе.

Већина малишана који живе у голијском селу Кушићи свакодневно користи интернет. Филмски програм могу пратити и на телевизији, али је путујући биоскоп, за њих је, једно сасвим ново искуство.

Деца која су гледала путујући биоскоп кажу да им се свиђа и да су много научила и да им се нарочито свиђа што су се "сви окупили".

Друштвене и културне активности за 69 ђака у тој, једној од најстаријих школа у западној Србији, организују се само неколико пута годишње.

Директор ОШ Мајор Илић у Кушићима Милован Миловановић каже да је то изузетно значајно за децу, поготово за ону у удаљеним сеоским срединама, где нема ни биоскопа, па су изузетно задовољни сарадњом са Домом културе у Ивањици.

Пилот пројекат ивањичког Дома културе довео је филмове на великом платну већ у неколико села удаљених и по 50 километара од града.

Директор Дома културе Ивањица Милан Крунић каже да та институција улази у озбиљну фазу, кад ће школама понудити поред образовних и школских и игране филове за старију публику.

Кинооператер Мирослав Мирковић радо се сеће свега што је у вези са филмом и каже да се један филм приказивао по више пута, да је било редова, чак и тапкароша. "Шта се све није радило да би се погледао филм", сећа се Мирослав.

Биоскоп у Ивањици никада, од првих пројекција 1952. године заправо није престајао са радом. Само је публике данас у салама знатно мање, каже Крунић.

У плану је да путујући биоскоп пређе више од 1.000 километара, како би стигао до свих сеоскох школа и најудаљенијих делова ивањичке општине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару