понедељак, 26.11.2012, 09:25 -> 10:27
štampajПита на сремски начин
Једaн од најлепших сремских специјалитета је свакако и пита бундевара. Сада је и право време за овај слатки специјалитет, a Сремци кажу да је најлепша са растезаним тестом које данас праве тек понеке домаћице.
"За праву сремску бундевару потребно је прво направити тесто за развлачење. Брашно, млака вода и мало соли, основни су састојци теста које је далеко лепше од готових кора које користе модерне домаћице", каже Софија Кнежевић из Ривице, која је увек спремана да својим укућанима, али и изнендним гостима направи укусну бундевару.
"То је нешто најлепше и нема праве пите бундеваре без растезаног теста, што је и најједноставније", додаје Софија.
Најтежи део посла код спремања пите је развлачење теста. Листови у које се стављау бундеве морају бити танки, што не полази баш свим домаћицама за руком.
Веште руке ове ривичанке сада не греше, а то што тесто при развлачењу не пуца приписује умешности, али и стрпљењу.
"То се све ради полако, тесто се хвата од доле, а потребна је само добра воља, што ове младе домаћице немају", каже Софија.
Ипак домаћица је задовољна тек када је бундевара испечена и исечена на једнака парчад. Ваља је посути и шећером што ће само побољшати укус коме тешко ко може одолети.
Код избора овог специјалитета грешке нема, јер лепота бундеве и овог колача је, кажу сремице, у једноставности.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар