Читај ми!

Камп даровитих чачанских ђака

Даровити ученици 4. разреда чачанских основних школа боравили су у Рошцима на Каблару. Еко-камп је организовало Удружење учитеља Чачка, подржали Град и родитељи, а са ђацима су, поред учитеља, радили и чланови Менсе Србије.

У оквиру пројекта "Даровити мали матурант", двадест петоро ученика четвртог разреда основних школа у Чачку боравило је у селу Рошци, на планини Каблар, на седмодневном еко-кампу. Пројекат је подржао Град Чачак, а са ђацима су радили и чланови Менсе Србије.

Лазар Букумировић завршио је четврти разред и био је део новинарског тима. Лазар каже да су разговарали са мештанима кабларског села о томе како се некада живело и да су уживали у истраживањима и интервјуима.

Било је и других секција. Учили су и како да препознају биљке, сами правили слатко, припремали сир и кајмак.

Ксенија Вулић каже да је одушевљена радионицама у природи: "Шетали смо, брали биљке од којих смо правили букетиће лековитог биља. Ту има кантариона, хајдучке траве, нане и коприве."

Владимир Бошковић каже да је знао да за прављење сира и кајмака треба млеко, па су отишли у госте код комшинице Маре.

''Она нам је показала и како се музе крава и шта се даље ради са млеком како би скинули кајмак и направили сир", каже Владимир.

Развијање брзине размишљања и закључивања, подизање интелектуалних способности деце, подстицај развоја даровитости, само су неки од циљева радионица кроз које су четвртаци прошли .

Милица Букарица каже да је било много занимљиво што су учили уз помоћ слика и асоцијација.

У оквиру пројекта Удружења учитеља Чачка, са ученицима шеснаест основних школа радили су и чланови Међународног експертског тима за рад са даровитом децом.

Мирјана Глишић из Удружења учитеља Чачак каже да је пројектом обухваћено свих шеснаест чачанских школа, са градског и сеоског подручја.

"Потенцијално даровита и талентована деца су одабирана на основу интересовања и њихових постигнућа на такмичењима. Упутства су добили учитељи да са педагошко-психолошком службом одаберу ученике који ће представљати школе у овом кампу'', каже Мирјана Глишић.

Даровити мали матуранти града Чачка усвојили су нове системе учења, али ће боравак у еко-кампу у Рошцима памтити и због загонетки, асоцијација, радионица у природи, необичних гостију, па ће, како кажу, школовање наставити са несвакидашњим искуством.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару