Читај ми!

Грађани отежавају рад Хитне помоћи

Због високих температура ових дана, шабачка Служба хитне помоћи удвостручила је број излазака на терен, а у амбуланти се обави и до стотину прегледа дневно. Лекари кажу да им рад отежавају све чешћи позиви грађана који злоупотребљавају Хитну службу.

Хипертензија, главобоља, алергије, колапсна стања због ниског притиска и мањка течности, најчешће су дијагнозе у шабачкој Хитној помоћи овиха дана. Три мобилне екипе стижу на терен за неколико минута, а по потреби одлазе, како кажу, и у суседне општине.

"Био сам на шишању и позлило ми је. Фризерка је звала хитну помоћ. Они су брзо дошли, за око пет минута, можда и мање", каже Душан Зечевић из Шапца.

"Довела сам мужа, већ не знам који пут га доводим. Свака им част, не знам ни сама како издржавају", каже Милка Мушкиновић. "Једно вече сам дошла, била је пуна чекаоница, дивим се како успевају све да одраде."

Највећа гужва за преглед је после 19 часова, често и без разлога. У амбуланту долазе пацијени који немају изабраног лекара, не желе да чекају на ред или због продужења терапије, а слично је, тврде у Хитној служби, и на терену.

Ивана Анђић, лекар у Хитној помоћи у Шапцу каже да грађани често пријаве да је пацијент без свести, да има изузетно јаке болове, што није тачно.

"Када дођемо на терен, оно што затекнемо, не одговара пријављеној систуацији. То су много лакши пацијенти који су могли бити довезени приватним колима, али неће да их довезу рођаци, иако су у релативно добром материјалном стању", каже Ивана Анђић.

Лекари упозоравају да су у том тренутку можда били потребнији неком другом пацијенту и да се осим непотребног ангажовања екипе стварају и додатни трошкови.

Мирослав Поповић, начелник Службе хитне помоћи у Шапцу каже да опрема и одржавање аутомобила коштају, да неки људи инсистирају да им се дође за нека стања која нису хитна, а да то Министарство не може да фактурише.

На ширем подручју Шапца ситуацију отежавају и годишњи одмори, јер лекар ради у сваком другом селу. Лакше је једино пацијентима у Мачви која има Службу хитне помоћи у селу Прњавору и амбуланту која ради у две смене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару