Читај ми!

Странци "откривају" Стару планину

У селу Каменица на Старој планини тренутно је више гостију него домаћина. Тридесетак младих из девет европских земаља, волонтера и студената циришког универзитета, чисти село, проучава екологију и културу и открива чари Старе плание.

Петнаестак волонтера из осам европских земаља, који уређују село Каменицу у општини Димитровград, тренутно чисти канал којим ће потећи вода и покренути воденицу која деценијама не ради.

Старопланинско село, у којем ће радити и друге послове, другачије је него што су очекивали, каже Роман Поатвино, волонтер из Француске.

"Природа је нетакнута, веома је лепо, а људи су гостољубиви. Први пут сам у овој земљи и моји утисци су позитивни", наводи Поатвино.

Према речима Милоша Бугарског из Волонтерског центра Војводине већа важност кампа је да се покрене нека акција у окружењу, да људи виде да се нешто ради и, можда, да се неко врати у тај крај.

Међународна група волонтера очистила је и старо сеоско гробље. Када су уклонили шибље и коров, открили су вредне надгробне споменике из турског периода.

"Уколико се ово гробље уреди, уколико се одржава, онда може да буде приступно посетиоцима, јер има врло лепих уметнички урађених крстова", каже Весна Николов, археолог.

Старопланинско село Каменица је ових дана угостило и групу студената циришког универзитета. Тренутно, заједнички сумирају резултате теренских истраживања.

"Наш рад је заснован на борби за очување нетакнутог биодиверзитета овог краја и довођењу људи из целог света на Стару планину, како би сви могли да допринесу овом циљу", објаснила је Јулија Фрај, студенткиња циришког универзитета.

Флоријан Кнаус, професор тог универзитета, сматра да студенти морају најпре да разумеју овдашњи систем и да ураде комплетну анализу. "Покушаћемо да људима овде, и представницима власти, предложимо мере, како би ова богата природа била очивана у наредних педесет година", истиче Кнаус.

Захваљујући волонтерима и студентима, село Каменица је ових дана оживело, каже мештанин Никола Стојчев. "Тако је лепо, омладине пуно, ради се, село живи, тако треба да буде. Да се оживе села, ако може. Кад ови људи оду, овде остане нас десет-дванаест", описује Стојчев.

Последњих година, огромно природно богатство и потенцијали привлаче све више студената, еколога и планинара из целог света. У општинама Пирот и Димитровград кажу да овакви пројекти доприносе бољем разумевању међу људима и промоцији целог краја.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару