Читај ми!

Црна Трава у знаку бициклизма

Са повратком Црнотраваца у родно место на одмор, у најмању општину у Србији враћа се и живот, бар на неколико недеља. Један од важнијих догађаја за цео крај је брдска бициклистичка трка која се бодује за светски куп.

Старе куће, села без људи, општина без фабрика - уобичајена слика која се шаље из Црне Траве. Међутим, у летњим месецима, када се на две-три недеље врате они који су ту рођени - место опет почиње да живи, а број становника увећа се и по неколико пута.

Један од оних који завичај не заборављају је и Милован Милошевић, оснивач Бициклистицког клуба у Црној Трави и идејни творац трке у брдском бициклизму која се већ три године бодује за Светски куп. Трке која мења слику о Црној Трави.

"Спортски, такмичарски дух, воља и патријархално васпитање, то је оно што карактерише ову децу", каже Милован Милошевић. "Зато их не треба испустити већ им омогућити да тренирају и напредују."

Ове године трка је окупила више од стотину бициклиста у свим категоријама. Организација је врхунска, па Црна Трава постаје прави бициклистички центар Србије.

Трка у Црној Трави уписана је у светски календар бициклистичких дешавања, наглашава Петар Роквић, генерални секретар Бициклистичког савеза Србије:

"Све је већи број страних такмичара који долазе овде, и то је начин да се промовише црнотравски крај, али и читава земља."

Владан Николић, спортски директор Бициклистичког клуба "Орловац системи - ФПС", каже да Црна Трава  има све услове, пре свега једну од најбољих стаза у земљи, у шта су се уверили учесници трке.

Стазе на траси у Црној Трави су атрактивне, али изузетно захтевне за возаче.

"Стаза је добра, веома опасна", каже бициклиста из Охрида Јова Јованоски. "Имао сам два дефекта, два пута ми је пуцала гума, али опет сам успео да први стигнем на циљ."

Победник у сениорској конкуренцији био је Марко Поповић из Новог Сада, док су млади Црнотравци освојили укупно шест медаља. Огњен Станковић и Марија Рајковић, који су освојили златне медаље у јуниорској, односно кадетској конкуренцији, још једном су показали свој таленат и поново обрадовали своје Црнотравце за које је ово такмичење много више од игре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару