Читај ми!

Крушевац на плус 40

У Крушевцу, од 30. јуна, максимална температура према званичним мерењима није била нижа од 35 степени. Незванично, у самом граду, последњих дана прелази 40. подељак.

У  девет часова, термометри у Крушевцу показивали су 32 степена у хладу. И тада је било гужве у граду, посебно због пензија, чија је исплата данас почела у банкама.  

Крушевљани као да су се навикли на врућину и спарину , па је у преподневним сатима било и гужве у граду.

Без преке потребе, то јест доласка за пензију и заказаног лекарског прегледа не би ни излазили из куће, кажу Крушевљани. Расхлађују се колико могу, али већина грађана са којима смо разговарали каже да тешко издржава високе температуре, подсећајући да киша није падала више од месец дана.

Без обзира на  изузетно високе температуре  за запослене, осим у појединим јавним предузећима, нема скраћења радног времена. Чак је и Градска управа јучерашњу одлуку да се  ради до 14 часова данас укинула.

"Сектор за ванредне ситуације МУП- а Србије није прогласио ванредно стање", каже начелник Градске управе Бојан Бјелановић. "Ми смо у сталном контакту са њима и уколико се то учини на подручју целе земље, и ми ћемо учинити све што Закон налаже."

Нису поштеђени  ни они који  раде на отвореном. Имају чешће паузе
како би се расхладили. 

У оваквим условима, срећна је околност то што Крушевац не оскудева у води. Јавне чесме су у добром стању, а у деловима града где их нема од данас су постављене цистерне с водом за пиће.

"Поред постојећих пластичних цистерни, данас сам наложио да се поставе још три, у Расаднику, Уједињеним нацијама и код аутобуске станице, насељима и местима где је фреквенција људи велика", каже Слободан Лазић, директор ЈКП "Водовод".

У ове спарне дане троши се вода, али и струја. Климе се буквално не искључују, и зато је потрошња повећана за 10 процената.

Како дан одмиче температура је све виша, а на улицама је све мање људи. Лекари из хитне помоћи апелују да се не излази пре сумрака, јер су највише температуре у граду последњих дана забележене у 17 часова и тада жива у термометру прелази 40. подељак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару