Читај ми!

Посебне мере, ситуација редовна

У Лозници, која је већ петнаест дана међу најтоплијим градовима у Србији, није проглашена ванредна ситуација, али су предузете посебне мере због високих температура.

Највиша температура  у Лозници, у последњих 110 година - колико се спроводе мерења у  том граду - измерена је 24. јула 2007. године, када је забележен апсолутни максимум од 42,3 степена Целзијуса. Овог лета је није толика, али је Лозница петнаестак дана међу најтоплијим градовима у Србији.

Због повећаног броја пацијената којима је потребна помоћ, поред рада две екипе у Дому здравља, уведена је још једна мобилна екипа хитне службе.

Велики број Лозничана расхлађење проналази на градском купалишту, где већ три недеље бележе рекордне посете. На улицама града, где су бетон и асфалт усијани,  мало је пролазника. Због високих температура у Лозничким јавним предузећима уведене су посебне мере и измењен режим рада.

Према речима Љубинка Ђокића, помоћник градоначелника Лознице, у  Јавном комуналном предузећу је за раднике који се баве изношењем смећа организован рад од 4 сата ујутро, како би у најтоплијем делу дана имали паузу.

"Њихови радници, такође у току дана,водом из цистерни расхлађују  врели бетон у граду. Водовод је ангажовао две мобилне цистерне које обилазе села у вишим пределима која остају без воде."

Уколико изузетно високе температуре у Лозници потрају и буде захтева, биће предузете и друге мере. До освежења сналазиће се ко како може и мора.

Лекари препоручују лаганију витаминску исхрану, надокнаду течности, и да се без преке потребе до предвече не излази на отворено. Уколико је ипак неопходан излазак из домова, грађанима се препоручује да носе шешир, наочаре, лепезу и, обавезно, воду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару