Читај ми!

Балканска престоница стрипа

У протекле две деценије, у Лесковцу су поникли најпризнатији стрип цртачи са ових простора. Утемељивач школе стрипа Кокан Митровић, пре 14 година, покренуо је прву Балканску смотру стрипа која је постала и најмасовнија у југоисточној Европи.

На 14. Балканској смотри младих стрип аутора у Лесковцу, за три дана приказан је 21 програм са 394 излагача из шеснаест земаља. Тиме је најстарија смотра стрипа у Југоисточној Европи постала и најмасовнија. Организатор ове манифестације је Школа стрипа "Никола Митровић Кокан" из Лесковца.

Када се таленат и интересовање препознају стиже се у лесковачку школу у којој су, у протекле две деценије, поникли најпризнатији стрип цртачи. Врата школе отворена су за све, без обзира на године, а они који дођу сигурни су да уче од најбољих.

Иван Стојановић каже да никада није касно да се постане стрип цртач. "Ја сам почео са двадесет година, и ево и данас повремено цртам поред тога што се бавим иконописањем и сликарством", каже Стојановић.

Милош Цветковић почео је да црта у шестом разреду, данас је професор и труди се, како каже, да својим ученицима пренесе ту љубав.

Оно што настаје овде, објављује се широм Европе и Америке, а посао проналазе они најистакнутији. Позиви стижу свакодневно, али само је један из белгијског Кастермана упућен цртачима у Србији, тачније Лесковчанину Срђану Николићу Пеки.

"Лесковац јесте велико име на карти Европе. Драго ми је што је једна тако реномирана белгијска кућа препознала мој таленат", каже Николић и додаје да је белгијско-француски стрип је најцењенији у Европи.

Утемељивач школе стрипа у Лесковцу, пре 14 година покренуо је и прву Балканску смотру стрипа. На име најцењенијег Николе Митровића Кокана надоградило се много рада, љубави, а сада и традиција. Најстарија смотра стрипа постала је и најмасовнија у југоисточној Европи.

"У Словенији немамо ниједну овакву смотру", каже гост из Словеније Изток Ситар, "а само један цртач ради за Европу."

Здравко Жупан каже да му се допада и атмосфера и то што има велики број младих аутора.

Тајне рецептуре Лесковчани немају, кажу овде се радо долази због квалитета, срдачности и чисте душе домаћина.

Организатор Марко Стојановић каже да лесковачка смотра није комерцијална. "Ово је џиновска колонија на којој се људи срећу, размењују знања и све су то по мојој оцени пре свега добри људи", истиче Стојановић.

Награде су изузетно важне, али не у првом плану. Лик Кокана Митровића младе наде обавезује. А у Лесковцу их има.

"Та словенска креативност је нешто што се код нас препознаје и због чега свет у нама види праве уметнике", каже Никола Матковић, један од награђених стрип цртача, који већ ради за америчко-британско тржиште.

Стрипове има ко да ствара, верни хуманизму и, како цртачи кажу, оптимистичкој фантазији очигледно су занимљиви и читаоцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару