Читај ми!

Завршен Фестивал културе младих

Концертом Јована Маљоковића и Салса бенда и позоришном представом бугарског драмског студија из Берковице. завршен је 51. Фестивал културе младих Србије у Књажевцу. Најбољи глумци Фестивала Марија Гудовић и Дамир Мујовић.

Током шест дана, на фестивалским позорницама у књажевачком Дому културе и на летњој сцени у Гургусовачкој кули, музиком, поезијом, глумом, филмским и ликовним стваралаштвом, Књажевчанима се представило више од хиљаду младих уметника.

Од такмичарске смотре студентског музичког стваралаштва на свом почетку, током пола века трајања, књажевачки Фестивал културе младих Србије развио се у ревијалну мултикултурну манифестацију која настоји да прикаже најбоља остварења младих уметника насталих између два фестивала.

Такмичарски карактер који је Фестивал до сада задржао само у области поезије, од ове године проширен је и на позоришно стваралаштво.

Најбољом представом проглашена је Нушићева "Госпођа министарка" коју је у режији Зорана Ракића извело аматерско позориште Театар 5 из Београда. Награда за најбољу женску улогу припала је Марији Гудовић, за улогу Живке у "Госпођи министарки".

Добитник је награде за најбољу мушку улогу је Дамир Мујовић из Аматерског позоришта Арт лигнум, за лик Тонија у комаду "Прича са западне стране", док је Наташа Ћирић из Драмског студија за културу града Зајечара освојила признање за најбољу споредну улогу.

Специјална награда жирија за друштвено ангажовану представу припала је Драмском студију за културу града Зајечара за представу "Благослов за бол", у режији Сене Ристић.

Славиша Раденковић, некадашњи учесник и дугогодишњи председник Организационог одбора Фестивала задовољан је овогодишњом смотром јер су, како је рекао, и поред мањег буџета него прошле године, приказали програме високог уметничког квалитета.

На питање како види будућност књажевачког фестивала, Раденковић каже да та будућност свакако припада младима, али и да смотру види као јединствену балканску ревију културно-уметничког стваралаштва.

Покровитељи 51. фестивала културе младих Србије били су Општина Књажевац и Министарство културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару