Читај ми!

Апел Европској унији из Ћићевца

Грађани Ћићевца, који 20 година чекају на здраву пијаћу воду, потписиваће петицију да ЕУ продужи рок за завршетак радова на регионалној водоводној мрежи. Ту одлуку донели су одборници на данашњем ванредном заседању.

Рок за завршетак пројекта ИПА 2008, за који је Европска унија обезбедила осам милиона евра, а који за циљ има обезбеђење система регионалног водоснабдевања за житеље пет општина Расинског округа, Крушевца, Трстеника, Александровца, Варварина и Ћићевца, истиче 1. августа.

Али како сада ствари стоје, до тада неће бити завршени радови на изградњи два прелаза испод Западне Мораве и једном испод Јужне Мораве, дужине 320 метара, што ће око 20.000 житеља општина Ћићевац и Варварин оставити без прикључка на регионални водовод и Фабрику у Мајдеву.

С циљем да Европска унија одобри продужетак рока за завршетак радова на регионалној водоводној мрежи, одборници Скупштине општине Ћићевац одржали су ванредно заседање на којем су донели одлуку о организовању потписивања петиције која ће бити достављена надлежним државним органима. од којих се такође очекује да упуте званичан апел делегацији Европске уније.

Иако ће завршетком реконструкције и проширењем капацитета фабрике за прераду воде у Мајдеву, са 450 на 950 литара у секунди, и изградњом 32 километра цевовода од Мајдева до Појата, питање водоснабдевања око 80.000 људи на подручју Расинског округа бити решено за дужи период, највећи интерес да се он до краја реализује имају житељи Ћићевца који већ деветнаест година покушавају да добију исправну воду за пиће.

Због повећане концентрације нитрита и нитрата, још од осамдесетих година прошлог века вода, вода из градске мреже се у овој општини користи се само за техничке потребе, а водоснабдевање се обавља са мреже јавних градских чесама и изворишпта.

Имајући у виду чињеницу да нису могли да утичу ни на избор извођача радова, ни надзорног органа, и да су само корисници, у општини Ћићевац изражавају бојазан да ће, уколико ЕУ не донесе другачију одлуку, ни криви ни дужни сносити трајне последице кашњења у реализацији пројекта. Тиме ће изгубити прилику да након две деценије коначно у својим домовима добију исправну воду за пиће.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару