Из Вучја за Готјеа

Река Вучјанка, традиција и искуство осмелили су београдску фирму "Сент Џорџ" да у Вучју покрене предионицу вунених и индустријских предива. Очекивани годишњи промет је три милиона евра. Модна вуница из Вучја већ је уплетена у Готјеове ручне радове.

У Вучју код Лесковца отворена је Предионица вуне, једина у Србији. Пројекат вредан 1,8 милиона евра покренули су фирма "Сент Џорџ", улагач из Немачке и мањински партнер из Вучја. Посла би требало да буде за стотинак радника, али је то добит и за сточаре тог краја који вуну имају коме да продају.  

Због чудесне мекоће реке Вучјанке овде су још крајем 19. века стигли фабриканти Теокаровићи. Кренули су са перионицом вуне, а онда подигли и фабрику. Седамдесетих година у једној од највећих текстилних индустрија на Балкану производило се 600 тона предива.

После дуге паузе поред машина су искусни радници, сви из овог краја.

Радница Предионице Вучје Јасмина Јовановић каже да поново ради као прелац после паузе од пет година. "Драго ми је било да сам позвана и стварно сам задовољна", каже Јасмина Јовановић. 

"Почињем опет са мањим прекидом, радим опет у истој фабрици и много ми значи", рекао је Јовица Јовановић, радник Предионице Вучје.

Вода, традиција и искуство осмелили су београдску фирму "Сент Џорџ" да баш овде покрене предионицу, пре свега вунених, али и индустријских предива. За почетак 30 радника, а у плану је 102 радника. За толико су одобрена и субвенционисана средства.

"Принцип рада је да имамо у Србији широк асортиман најразличитијих производа за плетење, хеклање, ткање упола цене него на западу и то нам полази за руком", каже Ристо Чалија, сувласник Предионице Вучје.

Очекивани годишњи промет је три милиона евра. Више од половине од укупно 400 тона производа намењено је европском тржишту. Ту је најзначајнија улога немачког партнера.

Хајнц Јонен, сувласник Предионице Вучје каже да ће се производи углавном продавати у Белгији.

Само у текстилној индустрији Вучја која је одавно утихнула некада је радило 2.000 људи. Отварање предионице буди наду.

"Реиндустријализација Вучја значи велики корак за Вучјанце и за оно што у будућности треба да буде самостална општина са својом привредом и са својом локалном самопуравом", рекао је Миодраг Миладиновић, заменик градоначелника Вучја.

Модна вуница из Вучја већ је уплетена у Готјеове ручне радове. Циљ је да се подстакне развој сточарства како би вуница као још један српски бренд уз помоћ домаће радиности стигла на све стране света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару