Читај ми!

Пливачка обука за особе са инвалидитетом

Шесторо студента са инвалидитетом са нишког Универзитета, успешно је завршило пливачку обуку на базену Чаир. Током обуке примењевина метода која је прилагођена особама са инвалидитетом.

Двадесетпетогодишњи студент економије Иван Илић има церебралну парализу, али је за неколико месеци на базену Чаир научио да плива, иако је, како каже, имао велики страх од воде.

"Осећам се боље и ово ми побољшава здравље", каже Иван. "Смршао сам, посто имам вишак килограма и због свега овога сам јако задовољан."

Његов колега са факултета Младен Петковић је у колицима. После успешне обуке, припрема се за такмичење у пливању особа са инвалидитетом.

"Научили смо прво основно одржавање на води, а после и технике. Ја знам три технике, једино делфин не могу да пливам због ногу, али остало могу", каже Младен.

Током обуке нису коришћењи помоћни пливачки реквизити, већ су студенти појединачно тренирали са инструктором.

Миљан Перовић, инструктор пливања каже да они свакоме од њих пружају могућност да сами нађу технику која им највише одговара.

"То значи да то не мора да буде класичан краул, већ ако неко има спазам може то ради и мало другачије, али је важно да се креће кроз воду", објашњава Перовић.

Обуку је помогла Нишка фабрика дувана, преко програма Партнерство за образовање. Данијела Маравић, координаторка ПЕЦД-а каже да се пројекат реализује већ четири године:

"Међу досадашњим резултатима можемо навести формирање Првог пливачког клуба за особе са инвалидитетом у Нишу ‘Делфин‘, као и успех студенткиња са инвалидитетом на Првенству Србије у параолимпијском пливању одржаном 2009. године, на коме су освојиле прво и друго место у својим категоријама."

Од петнаесторо студената са инвалидитетом, током вишемесечне обуке њих шесторо је успешно савладало пливачку обуку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару