Читај ми!

Дуг пут до воде за Беловођане

После шеснаест година од расписивања самодоприноса мештани Беле Воде код Крушевца добили су водовод, али је вода стигла само до половине домаћинстава. Због недовољног броја прикључака, Месна заједница остала је дужна крушевачком Водоводу и извођачима радова.

Новац за водовод у Белој Води код Крушевца обезбедили су грађани самодоприносом који је расписан пре шеснаест година. Здрава пијаћа вода је напокон стигла, али само до половине од три стотине домаћинстава.

Док су савесни житељи Беле Воде редовно уплаћивали уговорених пет одсто од примања, многи су од првог дана расписивања самодоприноса проналазили начине да одлуку Савета Месне заједнице, усвојену од тадашње Скупштине општине Крушевац, избегну.

"Било је људи који су за своје приватне фирме са даном увођења самодоприноса пријављивали седишта ван територије Беле Воде и Крушевца, како би избегли плаћање", каже Звонимир Димић, председник техничке комисије.

Самодопринос нису плаћали ни Беловођани на привременом раду у иностранству. По повратку пронађен је компромис. Уместо износа од 1.500 евра који су дуговали, платили су 35.000 динара, за које се у Крушевцу не може добити ни прикључак на водоводну мрежу.

"За мене то није било скупо. Ја сам први и уплатио од повратника", каже Милутин Рашковић. "Пре сам имао хидрофор."

Иако нису плаћали самодопринос, појединци су сматрали да су новом одлуком о накнадном прикупљању средстава за завршетак водовода оштећени. Обратили су се заштитнику грађана Саши Јанковићу, који је Месној заједници Бела Вода препоручио да стави ван снаге одлуке о обавези плаћања у зависности од пребивалишта, места запослења и имовног стања грађана. У Месној заједници сматрају да се ради о погрешној формулацији, а не о прекршеном закону.

Председник МЗ Бела Вода Раде Јовановић каже да месне заједнице у граду немају те обавезе у било којој акцији и да овде посредник мора бити Месна заједница, јер Водовод у овом случају не жели да појединачно везује уговоре.

"Од периода када се заврши месни водовод неких десет или двадесет година како се са којим селом договоримо, грађанин не може да дође код нас да тражи прикључак док не донесе потврду из Месне заједнице да је измирио своју обавезу", каже директор крушевачког Водовода Слободан Лазић.

Од укупно 5.600.000 динара колико кошта пројекат, Беловођани дугују још 730.000 динара.

Бела Вода је добила име по здравој пијаћој води чији је симбол знаменита чесма из 19. века. Нажалост вода у центру села није исправна за пиће, као ни сви бунари.

Недостатак канализације је још један од проблема у овом моравском селу. Решиће га једино, како кажу, уколико се по исплати дугова, новац од нових прикључака усмери на израду идејног пројекта за канализациону мрежу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару