Читај ми!

Чувари сећања на краљицу Драгу

У намери да се исправи историјска неправда, на иницијативу мештана Драгиња организована је трибина о краљици Драги Обреновић, жени која је била школована, родољубива, добротворка и која се сматра зачетницом борбе за родну равноправност у Србији.

У селу Драгињу, у општини Коцељева, које је добило име по краљици Драгињи Драги Обреновић, одржана је трибина о њеном доприносу развоју Србије.

Испод старог храста у селу Драгињу, причестили су се Поп Лукини војници пре одласка у Мишарски бој. Одатле је Степа Степановић командовао Церском битком. Историјско село ускоро ће добити и спомен-плочу краљици Драги по којој је и добило име, а о чијем се животу данас мало зна.

"Понижавање жена, посебно краљице Драге, јесте унижавање свакога од нас. Зато желимо да се прихвати истина о њеној оданости своме роду", речено је на трибини у Драгињу.

Као чланица Београдског женског друштва, подсетио је проф. др Божидар Раденковић,
у часопису Домаћица који је био гласник тог друштва, објављивала је преводе и залагала се за женску равноправност у оној мери колико је патријархално друштво тога доба дозвољавало.

Краљица Драга говорила је неколико језика, писала, била је и краљев саветник, подржавала изградњу болница и школа и учене људе тога тоба, Нушића, Скерлића, Змаја.

Успомена на њу с поносом се чува у Драгињу, а у бившој кући посланика Светозара Павловића, са чијом се женом од детињства дружила и овде долазила, сачувани су и неки предмети из тог  времена.

"По причи мога деде, овде су били борови", каже садашњи власник куће Жарко Бајић. "Ми немамо ништа од тог зеленила, то је исечено, осушило се. Она је овде често долазила, а у знак захвалности приређивани су балови."

Да се јавности дочара истина о животу прве Српкиње на престолу Србије после кнегиње Милице, мештани су помагали у истраживањима јер се, кажу, њен однос према Драгињу није променио ни када је постала краљица.

"Она је и касније долазила", каже Лепосава Радојчић, учитељица у пензији, "када је била краљица, 1900. године, када је село добило име и кад је Персидин муж, Светозар Павловић из Шапца поклонио имање за школу."

Према речима Владана Јанковића, председника МЗ Драгиње, после промене свих власти, грађани Драгиња нису хтели да врате старо име селу, Велики Бошњак, него су оставили да буде оно које су дали у знак поштовања према краљици Драги.

Осим Драгиња, успомену на српску краљицу чува и њен родни град Горњи Милановац, у којем је 2010. постављен споменик у природној величини.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару